Landsholdet i 80´erne

1980

Danmark – Spanien den 21. maj 1980 (2-2)

24.000 tilskuere oplevede en bister landstræner Piontek, der var sur over afbuddene fra Ajax-duoen Arnesen og Lerby. Det spanske landshold tørstede efter revanche efter 1-3 nederlaget året før.

En offensiv start fra det danske hold afslørede store huller bagude, hvilket gav en spansk føring på hovedstød.

Det danske hold havde mest grund til at være tilfreds med uafgjort, fordi kampen viste en bekymrende usikkerhed i det samme forsvar, der i foregående kamp havde gjort det strålende.

 

Danmark – Norge den 4. juni 1980 (3-1)

Som forberedelse til kvalifikationskampene til VM 1982 i Spanien indledte landsholdet denne sæson med 5 træningskampe. 22.000 tilskuere så holdet i noget nær stærkeste opstilling med besvær besejre Norge med 3-1 på mål af den indskiftede Benny Nielsen på straffe, Arnesen samt Elkjær, efter at Hallvor Thoresen havde bragt Norge foran i 1. halvleg.
Norge brændte endvidere i samme halvleg et straffespark, så kampens start havde været katastrofal.

 

Programmet har fået en ny forside – en meget ung Preben Elkjær i hel figur samt den obligatoriske fodbold fra Select. Der er igen 22 sider.

 

Som i tidligere programmer er begge hold angivet på midtersiderne. Selv om de danske spillere er nummereret 1-16, startede nr. 1-11 ikke på banen.

Den tilbagevendte Ole Rasmussen fra Hertha Berlin med nr. 12 startede i stedet for Poul Andersen med nr. 2, som dog fik lov til at starte inde i de næste 2 træningskampe.

 

Fodboldmagasinet Tipsbladet markerer sig som landets førende sportsblad med 2 reklamer samt en baggrundsartikel om det norske landshold af Svend Hermansen.

I 1979 indgik DBU en stor sponsoraftale med Bryggeriet Carlsberg bl.a. med det formål at tilknytte en international landstræner og kvalificere landsholdet til en slutrunde.

På bagsiden har Carlsberg optrykt nationalsangen Der er et yndigt land. Publikums medlevende fortolkning af nationalsangen skulle senere blive en af hovedingredienserne i roligan-bevægelsen.

Kampprogrammer Spanien og Norge 1980

1980

Danmark – Grækenland den 15. oktober 1980 (0-1)

Den græske fantommålmand Nikos Sarganis, der debuterede direkte fra reservebænken, var et mareridt for landsholdet og de 48.000 tilskuere.

Hans fantomredninger bl.a. af et hårdt skud for blankt mål af Allan Simonsen betød i realiteten enden for Danmarks drømme om at kvalificere sig til VM 1982 i Spanien. Grækerne scorede nemlig et enkelt mål på frispark, hvor hverken målmand Ole Quist fra KB eller det øvrige forsvar under ledelse af Steen Ziegler var kommet ordentlig på plads.

 

Danskerne med den stærke midtbane bestående af Ajax-trioen Frank Arnesen, Søren Lerby og Henning Jensen dominerede kampen fra start til slut og skabte mange chancer, men holdet manglede den sidste internationale dimension, der afgør den slags kampe til egen fordel.

Det var dyre lærepenge for landstræner Piontek og landsholdet.

 

Danmark – Luxembourg den 19. november 1980 (4-0)

Efter 3 nederlag i VM-kvalifikationen fandt kun 10.500 tilskuere det umagen værd at se landsholdet på en iskold aften. DBU havde kalkuleret med 35.000 tilskuere, så der var underskud i kassen.

 

Landstræner Sepp Piontek havde indkvarteret sit mandskab i betongangene i Idrættens Hus i Brøndby, hvor der kun var adgang til telefon på gangen og lang vej til nogen form for underholdning.

Spillerne skulle mærke, at manglende resultater havde konsekvenser, som holdet måtte arbejde sig ud af med afsavn, ydmyghed og fokus på opgaven alene.

 

På en billig baggrund vandt landsholdet på mål af Arnesen (2), Elkjær samt Allan Simonsen.

 

Ivan Nielsen fra Feyennoord debuterede i midterforsvaret - efter manges opfattelse en postgang for sent, da han længe havde gjort det godt i Holland. Kenneth Brylle fra Anderlecht kom på banen i 2. halvleg til sin debut.

Kampprogrammer Grækenland (VM) og Luxembourg (VM)

1981

Danmark – Rumænien den 15. april 1981

Fra 1981 til 1989 udgives programmet i A4-format. På forsiden suppleres fodbolden fra Select med det danske sportstøjfirma Hummel, som leverer udstyr til landsholdet.

Fartspilleren Frank Arnesen i en tydelig Hummel-trøje dribler med bolden hen over billedet. Indholdet er en blanding af baggrundsartikler og reklamer fra DBU´s sponsorer.

 

Efter 3 skuffende nederlag i VM-kvalifikationskampene mod Jugoslavien, Grækenland og Italien havde den tidlige forårskamp mod Rumænien til formål at give landsholdet den sidste afpudsning inden de afgørende VM-kampe.

På et velplaceret straffespark af Simonsen og et strålende hovedstød af Lars Bastrup efter hjørnespark vandt Danmark 2-1 over et stærkt rumænsk hold. Der var debut til målmaskinen John Eriksen fra JC Roda.

 

Sejren var den første af i alt 8 i 1981-sæsonen, som kun bød på et nederlag - mod Jugoslavien, som kostede VM-deltagelsen.

 

Danmark – Italien den 3. juni 1981

3-1 sejren over de senere verdensmestre en regnfuld aften kundgjorde landsholdets indtog på den europæiske fodboldarena.

 

Selv om Danmark ikke kvalificerede sig til VM 1982 i Spanien, viste holdet hin aften spil af høj klasse garneret med taktisk disciplin og individuelle præstationer.

Sejren var hverken heldig eller tilfældig, men udtryk for, at det danske landshold var de italienske stjerner Dino Zoff, Claudio Gentile og Giancarlo Antognoni overlegne i alle spillets faser.

 

Per Røntveds flade drøn en meter fra baglinjen, Arnesens følte frispark i det lange hjørne samt Lars Bastrups effektive opfølgning på en løs chance sænkede Enzo Bearzots drenge til glæde for de 36.000 tilskuere.

 

Torben Blom fra BT spørger i programmet, om landsholdet nu efter to år med Sepp Piontek ved roret omsider kan spille op mod de bedste hold. Eller om tilskuerne på ny skal forlade Idrætsparken skuffede over, at de udenlandske stjerner ikke kan fungere som hold. Holdet gav den juniaften et svar til skeptikerne, som rakte langt ud i fremtiden.

 

På midtersiden er de 2 hold opstillet og til forskel fra tidligere programmer startede de danske spillere med nr. 1-11 faktisk på banen.

Kampprogrammer Rumænien og Italien (VM)

1981

Danmark – Island den 26. august 1981 (3-0)

Af de store udenlandske prof-stjerne havde alene Allan Simonsen, der spillede for FC Barcelona, mulighed for at spille.

Han satte også sit afgørende præg på kampen med 2 mål og en indsats, der klart ragede over gennemsnittet. Lars Lundquist fra AGF scorede det tredje mål.

 

Danmark – Jugoslavien den 9. september 1981 (1-2)

Inden kampen havde Danmark en teoretisk chance for at kvalificere sig til VM 1982, hvilket var en af grundene til, at den røde lygte var tændt foran Idrætsparken.

48.400 tilskuere skabte en strålende stemning, der varede ved hele 1. halvleg, hvor landsholdet havde kommando over kampen og af den østtyske dommer Siegfried Kirschen blev snydt for et klart straffespark begået mod HSV-angriberen Lars Bastrup.

 

Glæden varede til starten af 2. halvleg, hvor usikkert forsvarsspil kostede et mål af Vujovic.

Preben Elkjær fik udlignet, men kort efter forærede Per Røntved jugoslaverne en åben chance, som Petrovic udnyttede nådeløst. Danmark var endegyldigt ude af VM.

Kampprogrammer Island og Jugoslavien (VM)

1981-1982

Danmark – Norge den 23. september 1981 (2-1)

Norge havde netop slået England 2-1 i en VM-kvalifikationskamp, hvilket havde fået en norsk kommentator til at udråbe Norge til verdens bedste! Samt anråbe en række britiske nationalhelte fra Lord Nelson til Margaret Thatcher som sandhedsvidner for den norske sejr.

 

Kampen var ikke særlig underholdende for de 16.200 tilskuere, men et hovedstødsmål af Elkjær og et straffespark af Arnesen gav landsholdet den 7. sejr i 1981 ud af 8 mulige.

Året sluttede med yderligere en 3-2 sejr over Grækenland i Athen.

 

Danmark – Sverige den 5. maj 1982 (1-1)

Fra 1982 består forsiden af et billede af en landsholdsspiller.

I årets første hjemmekamp mod Sverige har hurtigspilleren Frank Arnesen veget pladsen for anfører Per Røntved, som sætter landskampsrekord hver kamp, han deltager i. Select-bolden er fortsat tydelig i billedet og Hummel klæ’r landsholdet. 

 

Programmets redaktør er fra 1982 den gamle OL-landsholdsspiller Flemming Nielsen, som til daglig skriver i BT. De 30 sider indeholder nu flere baggrundsartikler, som går et spadestik dybere end tidligere.

Som noget nyt angives fødselsdato, klubtilhørsforhold og antal landskampe for de to holds spillere. På midtersiden har redaktøren helt opgivet at nummerere spillerne. I stedet er der tilføjet tomme felter, som læseren selv må udfylde ved kampens start i takt med, at stadionspeakeren råber de startende spillere op. 

 

I en halvtrist kamp sikrede Arnesen kort før tid slutresultatet 1-1. Kun 15.000 tilskuere overværede årets ”svenskerlandskamp”, som bare 3-4 år tidligere havde betydet en fuld Idrætspark.

Kampprogrammer Norge og Sverige

1982

Danmark – Belgien den 27. maj 1982 (1-0)

12.000 så landsholdet tage en flot skalp, da de belgiske VM-deltagere måtte forlade København med et nederlag. Elkjær scorede efter flot opspil af John Sivebæk fra Vejle Boldklub.

 

Blandt flere gode danske præstationer lagde mange tilskuere mærke til en lille spirrevip, der huserede i venstre side – Jesper Olsen, der var begyndt at spille i Ajax Amsterdam.

 

Danmark – Finland den 11. august 1982 (3-2)

Fremmødet på 5.700 tilskuere viste, at det danske fodboldpublikum ikke længere havde lyst til at se træningskampe mod de nordiske brødre, men kun landskampe, når der står point og kvalifikation på spil.

 

Lars Bastrup headede Danmark foran efter blot 3 minutter, men herefter gik spillet i stå og finnerne bragte sig foran før halvleg. Det så heller ikke godt ud for danskerne det meste af 2. halvleg.

Et flot frisparksmål af Lerby efter opspil af Allan Simonsen, der senere på måneden blev alvorlig skadet, og et hovedstødsmål af Søren Busk skaffede landsholdet en sejr.

Kampprogrammer Belgien og Finland

1982

Danmark – England den 22. september 1982 (2-2)

Jesper Olsens elegante slalomløb forbi de erfarne engelske forsvarere Butcher og Osman skaffede Danmark 2-2 i kampens sidste minut.

Afbildningen af den lille dribler dansende over en taklende forsvarer på programmets forside kunne derfor ikke være mere velvalgt – næsten som en forudsigelse af denne spillers betydning, idet holdets første mål blev scoret af den fra Hamburg hjemhentede Allan Hansen – efter en forseelse begået mod Jesper Olsen!

 

Jesper Olsens indsats gjorde så meget indtryk på programredaktøren, at Olsen en måned senere prydede programforsiden i den skuffende træningskamp mod Czekoslovakiet, som Danmark tabte 3-1. 

 

I forordet kan fornemmes en vis frygt for udfaldet af den første kvalifikationskamp til EM 1984: Skal vi med? Eller er EM forbi for dansk fodbold, inden vi egentlig er kommet i gang? Sandhedens halvanden time venter!

 

Sandheden om kampen var, at det danske hold var klart dominerende og kun usikkert forsvarsspil i et par situationer efter dødbolde foran den unge målmand Troels Rasmussen gav den debuterende engelske landstræner Bobby Robson et rimeligt udbytte af besøget i Idrætsparken.

 

Danmark – Czekoslovakiet den 27. oktober 1982 (1-3)

På papiret burde det danske landshold have været stærkt nok til at besejre tjekkerne, men forsvaret forærede 3 mål væk. Især forstopperen Søren Busk fra belgiske Gent var uheldigt involveret i alle 3 mål.

 

Michael Laudrup startede inde på banen og krydrede en god indsats med et smukt må efter aflevering af Morten Olsen. For Laudrups mål gør der sig det særlige forhold gældende, at det ikke blev optaget og transmitteret i TV, da DR havde tekniske problemer.

 

Jan Mølby, der var startet i Ajax Amsterdam, kom på banen i 2. halvleg og brændte et straffespark. Det findes på TV – desværre for Mølby!  

Kampprogrammer England (EM) og Czekoslovakiet

1983

Danmark – Grækenland den 24. april 1983 (1-0)

Kulde og regn afholdt ikke 33.700 tilskuere til at møde op for at støtte landsholdet i dets tredje kvalifikationskamp til EM-slutrunden i Frankrig.

Tilskuerne blev holdt på pinebænken indtil 14. minutter før tid, hvor Søren Busk steg til vejrs mellem venner og fjender og knaldhårdt headede den danske sejr hjem. Den i nogles øjne svage indsats mod Czekoslovakiet året før var revancheret.

 

Danskerne spillede internationalt, gav ingen chancer bort til grækerne og havde tålmodighed til at vente på det forløsende mål.

Kampen kom derved til at stå i modsætning til mareridtet i oktober 1980, hvor en græsk fantommålmand spændte ben for landsholdet.

 

Danmark – Ungarn den 1. juni 1983 (3-1)

På et drønende langskud efter blot 3 minutter grundlagde chefen fra Lokeren - Preben Elkjær – den fortjente danske sejr på 3-1.

Som i den foregående EM-kvalifikationskamp mod Grækenland blev de 45.000 tilskuere holdt på pinebænken til de sidste 10 minutter af kampen, inden henholdsvis Jesper Olsen med et effektivt hovedstød og Allan Simonsen på straffespark afgjorde kampen.

 

Elkjærs spektakulære mål retfærdiggjorde, at netop han prydede programmets forside. At de ungarske spillere på midtersiden er angivet uden fornavn må derimod opfattes som mindre venligt.

 

Forordet er det korteste i fodboldprogrammernes historie: ”Så er det nu – drenge. Kravet er en sejr over ungarerne”.

Kampprogrammer Grækenland (EM) og Ungarn (EM)

1983

Danmark – Frankrig den 7. september 1983 (3-1)

Uden Morten Olsen, men med et kuld af unge spillere spillede landsholdet en kamp, der gav store forventninger til fremtiden.

Michael Laudrup scorede to fremragende mål og de andre unge spillere Jesper Olsen, Jan Mølby og Kenneth Brylle gjorde det også godt. Allan Simonsen, der var vendt tilbage til dansk fodbold, påtog sig rollen som dirigent og indpisker.

 

Efter kampen udtalte den engelske landstræner Bobby Robson, at han vurderede Danmark som et af de fire bedste landshold i Europa!

 

Danmark – Luxembourg den 12. oktober 1983 (6-0)

En pragtfuld oktoberaften bragte fodboldheltene fra Wembley en udsolgt Idrætspark i ekstase. Banen var omkranset af et bølgende rødt og hvidt hav af flag, hatte og transparenter.

6-0 sejren over det chanceløse mandskab fra hertugdømmet markerede indledningen til en enestående dansk tilskueropblomstring, som under betegnelse roliganisme skulle gå sin sejrsgang verden over.

 

Elkjær, som lavede 2 mål og brændte endnu flere målchancer, vipper på programmets forside til Select-bolden. Den opportunistiske forward var på forsiden af alle EM-holdets kampe i 1983, hvilket han sikkert fandt meget naturligt.

 

I forordet udbryder Flemming Nielsen, at det kan umuligt gå galt! ”I dag har vi langt om længe et landshold, vi tør tro på, et hold vi har tillid til”.

 

Tilliden udsprang af, at landsholdet til forskel fra tidligere begyndte at vinde de vanskelige kampe, som stod på spidsen. Kulminationen fandt sted en måned senere, da holdet med en 2-0 sejr over Grækenland for anden gang siden 1964 kvalificerede Danmark til EM-slutrunden.

Kampprogrammer Frankrig og Luxembourg (EM)

1984

Danmark – Bulgarien den 8. juni 1984 (1-1)

22.000 tilskuere mødte op for at ønske landsholdet held og lykke i Frankrig.

Det blev en god generalprøve. Forsvaret stod solidt, midtbanen kreerede chancer og angriberne var skarpe. Laudrup bragte EM-holdet foran, men bulgarerne udlignede ved Zdravkov.

 

Ingen spillere kom til skade, så humøret var højt inden afrejsen til en EM-turnering, der skulle blive en positiv milepæl i landsholdets historie.

 

Danmark – Østrig den 12. september 1984 (3-1)

Efter de glade EM-dage i Frankrig, hvor Danmark efter straffesparkskonkurrence blev slået ud af Spanien i semifinalen, fortsatte landsholdet de positive takter med en klar sejr over en velrenommeret modstander, der bl.a. havde været med ved VM 1982.

 

Jan Mølby styrede det danske hold glimrende og kunne glæde sig over mål af Laudrup, Flemming Christensen fra Lyngby samt OB-forsvarene Henrik Eigenbrod.

Altså 2 hjemlige målscorere. Der var debut til Kom Christofte, men både ham og den senere indskiftede Sivebæk drømte på det tidspunkt om, at de 8 år senere sammen skulle blive europamestre.

Kampprogrammer Bulgarien og Østrig

1984

Danmark – Norge den 26. september 1984 (1-0)

Landsholdet indledte holdet med en kneben 1-0 sejr over et velorganiseret norsk hold den lange march mod VM i Mexico.

Elkjærs langskudsmål efter en pasning fra Jesper Olsen huskes bedst, fordi en dvask kameramand ikke nåede at filme sekvensen til stor irritation for de mange Tv-seere.

 

Fodboldeuforien videreføres på programmets forside med en jubelscene fra EM-slutrunden. De danske spillere fejrer på nærmest latinamerikansk maner Kenneth Brylles 2-2 udligning i den uforglemmelige kamp mod Belgien, hvor holdet vandt med 3-2 efter at have været bagud med 2-0.

Danskerne skulle til at vænne sig til, at holdet nu havde evne til at vende et truende nederlag til sejr.

 

BT har afløst Hummel som forsidesponsor, og Select-bolden er tilsyneladende forsvundet i klumpen af jublende spillere. Midtersiden med holdopstilling er videreført uændret, dog er det grafisk tydeliggjort, at ”Hof er ikke det værste vi har…”

 

En omfattende præsentation af Danmarks kommende VM-modstandere øger programmet til 40 sider. Flere annoncer for fodboldrejser til udekampene indikerer den voksende interesse for det danske landshold.

 

Danmark – Irland den 14. november 1984 (3-0)

Arnesen og Lerby var tilbage på landsholdet i den vigtige kvalifikationskamp efter skader og tilførte landsholdet de nødvendige impulser til at besejre et irsk hold, der til tider spillede udmærket.

 

Afgørende for kampens udfald var de danske individualister.

Elkjær førte Danmark på ret kurs med et strålende gennembrud fra midten af banen samt et energimål på opspil af Laudrup lige efter pausen. Lerby sluttede festen til glæde for 45.300 tilskuere.

Kampprogrammer Norge (VM) og Irland (VM)

1985

Danmark – DDR den 8. maj 1985 (4-1)

Der var comeback til Allan Simonsen efter benbruddet i Paris, debut til Henrik Andersen fra Anderlecht samt glædeligt gensyn med et sprudlende landshold, der spillede østtyskerne ud af banen i enhver henseende.

Det blev kun til fire mål ved Laudrup (2), John Lauridsen på landskud samt Berggreen med knæet, men det kunne være blevet til mange flere.

 

Der var nu lagt op til VM-kampen mod giganten Sovjetunionen, som landsholdet aldrig havde besejret. 

 

Danmark – Sovjetunionen den 5. juni 1985 (4-2)

Kampen mod Sovjetunionen en smuk grundlovsdag står for de fleste som den bedste kamp, der nogensinde har udfoldet sig på Idrætsparkens græsplæne.

4 spektakulære og gennemspillede mål af Elkjær og Laudrup gav Danmark en meriterende sejr på 4-2 over de sovjetiske topspillere, som ikke på noget tidspunkt var underlegne i kampen.

 

Preben Elkjærs udstrakte arme og de glade holdkammeraters jubelhop på programmets forside gav på forhånd et godt billede af kampens udvikling. De 44.000 tilskuere glemmer formodentlig aldrig denne sommersøndag i Idrætsparken.

 

Redaktionen er udvidet med Jørgen Pihl fra BT, hvilket kan forklare, at programmet med 64 sider nærmest fremstår som et festskrift for landsholdet.

 

I forordet maner Sepp Piontek til besindighed: ”Vinder vi, ser det lovende ud. Men der er ingen grund til panik, hvis vi taber. Selv med et nederlag hænger vi på”. Landstræneren fik efter kampen ikke brug for den slags forklaringer.

 

Midtersiden har fået et helt nyt design. Den grafiske gengivelse af de to spilleres bentøj i nationalsokkerne samt opmandens ditto symboliserer lodtrækningen inden kampens begyndelse. Bruttotruppen er oplistet med plads til, at læseren kan påføre spillernes aktuelle rygnumre.

 

Select-bolden, som har fulgt med programmet i mange år, har fundet en ny plads på midtersiden.       

Kampprogrammer DDR og Sovjetunionen (VM)

1985

Danmark – Sverige den 11. september 1985 (0-3)

Efter den fantastiske kamp mod Sovjetunionen måtte landsholdet vurderes som et af verdens bedste, men efter kampen mod Sverige måtte 44.000 tilskuere beskæmmet konstatere, at Danmark kun var nordens næstbedste.

 

Der var ellers lagt op til en rigtig svenskerkamp stemning som i de gamle dage, men et veloplagt, pågående og klogt spillende svensk landshold skabte aldrig for alvor spænding om udfaldet.

 

Kampen blev indledningen til en dansk scoringskrise, der varede 3 kampe og først endte med 5-1 sejren over Norge, der gav adgang til VM i Mexico 1986.

 

Danmark – Schweiz den 9. oktober 1985 (0-0)

Den sovjetrussiske forsvarers attakering af Frank Arnesen på programmets forside kom på sin vis til at beskrive den populære pasningsspillers indsats i 0-0-kampen mod de schweiziske ulve.

 

En kæmpeafbrænder midt for mål og et pareret straffespark af den dygtige målmand Karl Engel markerede en frustrerende fodboldaften for Arnesen.

Det danske hold fik ikke på noget tidspunkt overtaget mod en velorganiseret modstander, som ikke sparede på de hårdhændede metoder for at bremse de danske fremstød.

 

I forordet udtrykkes også bekymring for kampens udfald. ”Der er ingen lette kampe i Danmarks pulje og schweizerne er både snu og farlige.” Med to klare sejre over Norge og Irland sikrede Danmark sig dog adgang til VM-slutrunden 1986.

Kampprogrammer Sverige og Schweiz (VM)

1986

Danmark – Polen den 16. maj 1986 (1-0)

Ikke mindre end 44.300 tilskuere vinkede farvel til landsholdet inden VM-turneringen i Mexico.

De kunne glæde sig over en smal sejr på mål af Elkjær efter en aflevering af Jesper Olsen, der senere i Mexico skulle udødeliggøre sit navn!

 

På banen i 2. halvleg kom også Per Frimann fra Anderlecht, men desværre blev han alvorligt skadet under træningsopholdet i den tynde luft i Columbia og kom derfor ikke til at spille i Mexico.

 

Danmark – Vesttyskland den 24. september 1986 (0-2)

VM-feberen rasede fortsat i Danmark. 43.000 tilskuere var mødt for at håne vesttyskerne, som Danmark havde besejret i Mexico og tage afsked med Allan Simonsen, der spillede sin sidste kamp efter en strålende karriere.

 

Festen fusede allerede i 1. halvleg, hvor tyskerne scorede 2 mål. Kent Nielsen fra Brønshøj startede inde i stedet for Søren Busk.

I 2. halvleg debuterede John Faxe Jensen - uden at score. Han gemte målet til en senere og vigtigere lejlighed!

Kampprogrammer Polen og BRD

1986-1987

Danmark – Finland den 29. oktober 1986 (1-0)

Inden den første kvalifikationskamp på vejen mod EM i Vesttyskland herskede der en vis bekymring. Efter den fantastiske indsats i Mexico, havde landsholdet bl.a. på grund af skader hos nøglespillere som Elkjær og Laudrup haft en halvskidt start på efteråret.

 

En heldig sejr over DDR og et klart nederlag til Vesttyskland i Allan Simonsens afskedskamp får Flemming Nielsen til i forordet at dæmpe de store forventninger. ”Der spilles såmænd også udmærket fodbold af andre end danskere.”

 

Danmark vandt 1-0 på et mål af midtbaneslideren Jens Jørn Berthelsen, som efter et energisk og heldigt gennembrud får høvlet bolden forbi den finske målmand.

 

Holdets dynamo Søren Lerby har med et billede fra VM-kampen mod Skotland fået førstevalg til programmets forside.

 

Danmark – Czekoslovakiet den 3. juni 1987 (1-1)

Med 70 sider til 20,- kr. (inkl. moms) sættes der en ny standard for landskampprogrammet.

Samtidig dækker programmet ikke blot EM-kvalifikationskampen mod Czekoslovakiet, men også U21-kampen mod samme nation samt OL-kvalifikationskampen mod Rumænien 7 dage senere i Ålborg.

 

Programmet udgives nu af DBU’s Initiativfond med Per Bjerregaard i spidsen. Redaktør er Frits Ahlstrøm, som tidligere har udfoldet sig som skribent i programmet.

 

Landsholdets nye storsponsor – De Danske Mejerier – går som en rød tråd gennem hele programmet. På hver side i programmet er mejeriernes velkendte logo – den rødplettede ko – afbildet. Øllet fra Carlsberg er på bagsiden erstattet af mælk, der styrker.

 

Det statistiske materiale om spillerne, modstanderne og tidligere landskampe er betydeligt udbygget. Modsat er der færre journalistiske baggrundsartikler end i tidligere programmer.

 

Kampen blev en skuffelse for de 46.000 tilskuere. Jan Mølbys smukke frisparksmål, hvor bolden lynede op i trekanten fra 30 meters afstand, skulle have givet Danmark den sejr, som gjorde EM-deltagelsen sikker, men svigtende koncentration og manglende målfarlighed i frontkæden fik czekoslovakerne ind i kampen.

Udligningen i starten af 2. halvleg ved Ivan Hasek forekom derfor ikke urimelig.

Kampprogrammer Finland (EM) og Czekoslovakiet (EM)

1987

Danmark – Wales den 14. oktober 1987

Programmet til Danmarks sidste EM-kvalifikationskamp indeholder store mængder statistisk materiale om begge hold.

Der er mere tale om et gedigent opslagsværk end et egentligt program, f.eks. er alle de landskampe, som Wales har spillet gennem tiden, oplistet.

 

Mejeriernes logo er nu på forsiden sammen med DBU’s logo. At mælk kan styrke fodbold dokumenterede landsholdet med en fortjent 1-0 sejr over et godt spillende walisisk hold, som kæmpede imod Danmark om EM-pladsen i Vesttyskland. 

 

Preben Elkjær scorede sit sidste landskampsmål efter en smuk pasning fra Flemming Povlsen. Redaktørens valg af Elkjær i en kampscene fra den foregående udekamp mod Wales som forsidebillede viste sig derfor meget berettiget. Med en 2-0 sejr over Wales ekspederede Czekoslovakiet et måned senere Danmark til EM 1988. 

 

Danmark – Vesttyskland den 18. november 1987

Det danske ligalandshold krydret med et par udlandsprofessionelle som langskudsspecialisten John Lauridsen og hurtigløberen Flemming Povlsen var meget tæt på at kvalificere sig til OL 1988 i Seoul.

 

Holdet var kvalifikationsgruppens stærkeste, men på grund af en fejlagtig anvendelse af den talentfulde Per Frimann, som havde spillet for mange forudgående VM-kvalifikationskampe, blev Danmark af FIFA frataget 2 point efter en kamp i Polen, som holdet klart havde vundet.

I den sidste ende betød de manglende point, at Vesttyskland kvalificerede sig på bekostning af Danmark.

 

Talenterne, som på forsiden har taget opstilling mod Polen med den uheldige Frimann yderst til højre, tabte alene én OL-kamp – 1-0 mod Vesttyskland i Århus.

 

Programmet har færre sider end EM-programmerne, men er opbygget på samme måde med masser af landskamp- og spillerstatistik. Select-bolden har fundet vej tilbage til forsiden. De to hold er for en enkelt gangs skyld oplistet på bagsiden.

Kampprogrammer Wales (EM) og BRD

1988

Danmark – Czekoslovakiet og Belgien den 1 og 5. juni 1988

Som opvarmning til EM-slutrunden spillede det succesfulde danske hold 2 træningskampe. Czekoslovakiet, som havde hjulpet Danmark på vej, udmanøvrerede smart det danske hold i Idrætsparken. Den tjekkiske 1-0 sejr var indiskutabel.

 

4 dage senere vandt Danmark fortjent 3-1 over en flok belgiske spillere, som tænkte mere på ferie end fodbold. Den aldrende anfører Morten Olsen og den fynske forward John Eriksen sørgede for de danske scoringer.

 

Programmerne i denne periode har ikke et egentligt forord eller en indledende artikel. En omfattende gennemgang af tidligere landskampe mod Czekoslovakiet og Belgien sætter til gengæld fokus på for længst glemte detaljer.

 

Programmet kan stadig næsten 20 år senere anvendes som opslagsværk. Deltagerne i den forestående EM-slutrunde præsenteres også grundigt.

 

Billedet af det danske hold på forsiden blev optaget i april 1988. Mange af spillerne på billedet nåede aldrig til Vesttyskland bl.a. den populære Arnesen, som indsang landsholdets slagsang ”En for alle – Alle for en” og den i den spanske liga huserende midtbanespiller John Lauridsen.

 

Den danske EM-bruttotrup er ikke oplistet i programmet, hvilket kan skyldes, at den først blev udtaget efter programmets udarbejdelse. På midtersiden er spillerne fra Czekoslovakiet og Belgien sat over for
Fælles kampprogram Czekoslovakiet og Belgien

1988

Danmark – Island den 28. september 1988 (1-0)

Kun 6.500 tilskuere fandt vej til Idrætsparken for at se det nye landshold i en forberedelseskamp.

Landsholdet havde skuffet i EM 1988 i Vesttyskland med 3 nederlag. Flere stamspillere Søren Busk, Klaus Berggreen, John Eriksen samt Preben Elkjær havde spillet ders sidste kamp.

 

Jan Bartram, der uden at spille havde været med i Mexico, lavede det enlige mål i kedelig kamp. OL-landsholdets målmand Peter Schmeichel rykkede ind i det danske mål og blev stående der i de næste 13 år med ganske få undtagelser.  

 

Danmark – Bulgarien den 2. november 1988 (1-1)

Efter 1-1 mod Grækenland i åbningskampen til kvalifikationen til VM 1990 i Italien tog landsholdet imod Bulgarien.

Det nye midterforsvar bestod af Lars Olsen, Kent Nielsen og Bjørn Kristensen fra AGF, John ”Faxe” Jensen huserede på midtbanen og angrebet var formet af den unge Flemming Povlsen og Lars Elstrup, der altid var god for et mål. Således scorede han to gange i sin debut mod Sverige.

 

Dirigeret af Michael Laudrup spillede landsholdet en udmærket kamp, men var ikkei stand til at udnytte overtaget til en sejr.

Dette dumme pointtab en onsdag aften i november skulle i den sidste ende blive fatalt for Danmark.
 

Kampprogrammer Island og Bulgarien (VM)

1989

Danmark – Grækenland den 17. maj 1989 (7-1)

Med 2 uafgjorte kampe mod Grækenland og Bulgarien havde et dansk landshold med mange nye profiler haft en halvskidt start på kvalifikationen til VM 1990 i Italien.

 

Men den 39 årige Morten Olsens tilbagekomst lagde grundlaget for en overbevisende 2-0 sejr over Bulgarien i returkampen i Sofia.

En smuk forsommeraften i sin landskamp nr. 101 dirigerede kaptajn Olsen sammen med en Michael Laudrup i sprudlende spillehumør det danske hold til en meriterende 7-1 sejr over et sammenbrudt græsk hold.

 

Til denne kamp er programmet skrumpet ned til A5-format og sideantallet er på 38 sider. Prisen er faldet til 10,- kr.

 

Redaktøren af programmet er Karl Aage Dalgaard fra Tipsbladet, som står bag flere journalistiske baggrundsartikler, men statistikstoffet er bibeholdt i begrænset omfang. Forsiden overrasker ved, at ingen af DBU’s sponsorer er nævnt.

 

Danmark – England den 7. juni 1989 (1-1) (100 års jubilæumskamp)

Dalgaard er også redaktør for programmet til DBU’s 100 års jubilæumskamp mod England, som udviklede sig til en halvkedelig affære, som endte 1-1.

Der var mere jubilæumsfest i den foregående kamp mod grækerne. Lars Elstrup bragede bolden forbi den legendariske Peter Shilton til dansk udligning foran kun 18.000 tilskuere.

 

Grafikeren Ole Friis` jubilæumslogo pryder forsiden af programmet. Det symboliserer udviklingen i dansk fodbold over 100 år. En stor artikel om Piontek beskriver hans betydning for, at jubilaren ligger i toppen af det internationale fodboldhierarki.

Kampprogrammer Grækenland (VM) og England (jubilæum)

1989

Danmark – Sverige og Brasilien den 14. og 18. juni 1989(Jubilæumsturnering)

De tre jubilæumskampe i den lille trekantturnering er samlet i ét program.

Et af kunstmaleren Ole Findings malerier med fodbold som motiv er gengivet på forsiden. Billedet hedder ”Fodbold på skærmen”.

 

En del af programmet er helliget Morten Olsen, som indstillede sin karriere som fodboldspiller i 4-0 sejren over Brasilien, hvor han scorede det første mål sikkert på straffespark.

 

Også DBU’s lange historie genfortælles med fremhævelse af de mange fantastiske oplevelser, som landsholdet har givet Danmark.

 

Danmark – Rumænien den 11. oktober 1989

Efter de 2 store jubilæumsprogrammer i A4-format reduceres programmet tilbage i A5-format.

I forordet fastslås det, at Danmark skal vinde kampen over Gheorghe Hagi & Co., fordi landsholdet ikke kan regne med at få noget foræret i returkampen i Bukarest.

 

Artikler af Jan Lund fra Jyllands-Posten om Lars Olsens rolle som holdets kaptajn og Per Høyer Hansen om rumænsk landsholdsfodbold bidrager med gode journalistiske artikler. 

 

Danmark vandt 3-0 efter formidabelt spil især i første halvleg. Et mål af superteknikeren Brian Laudrup efter et fantastisk sololøb forbi 3 stivnede rumænske forsvarere, afsluttende med en udplacering af målmanden står som kampens kulmination.

 

En måned senere fik Rumænien revanche. Med en 3-1 sejr over et rådvildt dansk hold kvalificerede Rumænien sig til VM-slutrunden, medens Danmark måtte blive hjemme fra Italien.

Kampprogrammer 100 års jubilæum og Rumænien (VM)

Udekampe 1980-1989

Kampprogrammer udekampe 1980-1989

Den mest berømte udekamp i 80’erne er utvivlsomt for de fleste 1-0 sejren over England på Wembley en septemberaften i 1983.

Denne sejr gav adgang til EM-slutrunden og overgik, hvad landsholdet tidligere havde præsteret på udebane

 

Kampen mod Norge på Ullevaal i 1985 er også et kært minde, da landsholdet foran tusindvis af danske tilskuere kvalificerede sig til VM i Mexico.

 

Til gengæld er der ikke megen glæde ved det rumænske program fra kampen i Bukarest i november 1989, hvor Danmark forpassede chancen for ar kvalificere sig til VM i Italien.

Peter Juul 18.03.2019 11:54

Kampen mellem Danmark og Grækenland i 1983 blev spillet den 27/4 og ikke som angivet den 24/4.

marcio 20.08.2018 15:11

senden kopi image maelk styrker dbu

Kjeld Andersen. 20.04.2017 20:58

Hvor kunne det være læggert at have samlingen. Min kones mailadresse.

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 12:06

Hej Rasmus
Kunne du være interesseret i at købe 2 programmer fra de indledende kampe ved OL 1960 ved tilhørende billetter, hvis ja så send mig din mail adresse

26.07 | 11:17

Hej.. Jeg vil høre om du ved hvor man kan få fat i et eksemplar af IF Alliancens jubilæumsbog. Jeg har prøvet at google men det hjalp ikke rigtigt 😀 Martin

12.07 | 23:55

Hej ven hvordan har du det? Ved du, om jeg kan få programmet til Uefa Cuppen mellem Odense og Real Madrid i 1994? Selvom det var, ville jeg gerne have det scannet. Mange tak

24.05 | 07:34

Tusind tak!