Landsholdet i 60´erne

1960

Sølvmedaljerne ved OL i Rom står som en af de største danske fodboldpræstationer nogensinde, formodentlig kun overgået af EM-trumfen i 1992.

Rigstræner Arne Sørensen opbyggede gennem hård vintertræning og en række udfordrende træningskampe mod stærke modstandere en stærk spillertrup, der kunne stå hele distancen i varmen i Italien.

I løbet af OL-turneringen voksede tempo og boldomgang gevaldigt på holdet, så danskerne spillemæssigt var de ungarske storfavoritter mere end jævnbyrdige i semifinalen. Landsholdet skabte også grobund for et par store stjerner som Harald Nielsen og Flemming Nielsen, som senere i italiensk fodbold fik stor succes.

Danmark – Grækenland den 3. juli 1960 (7-2)

4 uger efter en flot 3-0 sejr over Norge stod de danske landshold over for den næste opgave. Det var første gang, at Grækenland aflagde besøg i Idrætsparken.

Jørgen Hansen fra Næstved IF var - efter 3 års fravær på landsholdet - sat ind som ny højre fløj. Poul Pedersen spillede herefter sin 39 landskamp som højre innerwing, medens John Danielsen, der ellers havde spillet godt mod Norge, ikke var med fra starten.

Danskerne spillede en strålende 1. halvleg mod et græsk forsvar, der var åbent som en ladeport i høsttiden. Gode kombinationer på tværs af banen og godt spil af begge fløjene førte til mange gennembrud, der burde have resulteret i mere end 2 mål.

2. halvleg begyndte også godt med 2 hurtige mål inden for de første 6 minutter, men så overtog grækerne spillet. Den græske midtbane med de 2 aktive halfbacks udspillede flere gange den danske midtbane, hvor kun Poul Pedersen trak med tilbage for at støtte den trængte midtbane.  Den fremrykkede halfback Takis Lukanidis reducerede for grækerne, men de formåede ikke at omsætte spilovervægten i flere mål.

I de sidste 5 minutter eksploderede kampen med 3 danske scoring, der gav en historisk kæmpesejr på linje med 48-holdets 8-0 sejr over Polen, men også afslørede taktiske problemer på den danske midtbane.

Rigstræner Arne Sørensen havde tidsler i sin bedømmelse af kampen: Vi lavede mange taktiske fejl, og det var for dårligt, at vi blev presset hårdt i 2. halvleg. Der var noget, der haltede, men det skal vi nok få ordnet.

Jørgen Hansen blev belønnet for en god indsats med at blive udtaget som den 19. spiller til det olympiske fodboldhold.

Annoncerne i programmet var præget af den stigende konkurrence mellem dagbladene for at dække landskampene. Både Politiken, BT og Ekstra Bladet reklamerer for deres fodbolddækning.

Kampprogram Grækenland, Ungarn og Finland 1960

1960

Danmark – Ungarn den 27. juli 1960 (1-0)

Kampen blev afviklet på en tragisk baggrund, der lagde en sort skygge over kampen. 11 dage før kampen var 8 spillere, heraf 3 spillere fra OL-truppen omkommet ved en forfærdelig flyulykke på vej til en træningskamp. Der blev afholdt en mindehøjtidelighed i den anledning.

John Danielsen fra B1909 startede inde på banen som højre innerwing i stedet for Poul Pedersen.

Det tidlige hovedstødsmål af Jørgen Hansen, hvis udtagelse til landsholdet havde været omdiskuteret, gav en sensationel sejr over en af OL-favoritterne. Samlet set var den danske sejr heldig, fordi ungarerne i kraft af deres bedre teknik og hurtighed var overlegne i store dele af kampen, men ungarerne nipsede for meget med bolden og havde meget få afslutninger på mål, som en stærkt spillende Henry From tog sig af.

Kampen viste, at det danske OL-hold fysisk var ved at være tæt på toppen, fordi alle spillerne over 90 minutter var i stand til at jage og nedkæmpe en på papiret bedre modstander. Samtidig viste spillerne på den tragiske baggrund et brændende kammeratskab, der tydeligt understøttede holdet, når det var mest trængt.

Den ungarske træner var skuffet: Det danske hold vil ikke være i stand til at vinde en ny kamp mod Ungarn. Så meget held kan danskerne ikke have igen. Os så dumt som vi spillede i dag vil vi aldrig spille mere. Han blev klogere!

Danmark – Finland den 10. august 1960 (2-1)

Den sidste match inden afrejsen til Rom blev et antiklimaks for de 38.000 forventningsfulde tilskuere. Kun med det største besvær vandt danskerne efter at være kommet bagud efter 3 minutter på et selvmål af anfører Poul Jensen.

Ny på holdet var Tommy Troelsen fra Vejle, der spillede sin 5 landskamp i stedet for John Danielsen.

Kampen blev spillet hårdt, og finnerne gik til makronerne. Højrefløjen Jørgen Hansen måtte i 2. halvleg udskiftes med en skade og Enoksen tumlede omkring med en mindre hjernerystelse efter en hård hovedstødsduel med den finske centerhalf Lauri Lehtinen.

Finnerne både spillede og kæmpede fortrinligt i hele kampen og kun Harald Nielsens 2 mål lavet i svære situationer sikrede det forventede sejr. På den baggrund og i øvrigt som foreløbig ubesejret i 1960 drog landsholdet til OL.

Holdopstillinger 1960

1961

Danmark – Finland den 15. oktober 1961 (9-1)

Godt 36.000 overværede det største danske målorgie i mere end 40 år. Holdet stillede op med nye wings, hvor Næstveds veteran Jørgen Hansen gjorde comeback, medens Egon Rasmussen fra Køge Boldklub debuterede på venstre fløj med 2 mål.

Kampen var rigstræners Arne Sørensens afsked med hjemmepublikummet. Han sluttede et halvt år før tiden, fordi DBU ikke tilbød ham tilstrækkelige gode vilkår for at udøve hvervet som landstræner.

Danskerne - i sprudlende spillehumør - punkterede allerede spændingen om udfaldet efter 24. minutter, hvor holdet førte 3-0.

2. halvleg var et skydetelt, hvor finnerne dog - efter et dansk forsvarskoks - fik sat trøstmål ind mod den danske reservemålmand Niels Jensen, der afløste Gaardhøje i pausen.

Programmet er forsat i sort/hvid – undtagen forsiden, hvor det danske og finske flag er i farver. De 16 sider indeholder en præsentation af spillerne på de to hold samt endnu engang et stort antal reklamer bl.a. for Palace-sølvtøj og Lady Cake-sandkage.

3 kamppprogrammer, heraf 2 fotokopier

1962

Danmark – Malta den 28. juni 1962 (6-1)

14 dage efter en 6-1 sejr over Norge lavede det nye landshold igen 6 mål i den første kvalifikationskamp til Nations Cup, hvor den samlede vinder ville gå videre til næste runde.

Eneste ændring i startopstillingen var, at den ordinære målmand Erik Gaardhøje kom ind igen efter sin sygdomsperiode.

Danmark var storfavorit og ønskede af hensyn til den besværlige returkamp på grusbanen i La Valetta senere på året at sikre sig en komfortabel sejr foran 11.000 tilskuere.

Kampen på en pjaskvåd bane forløb helt efter planen, da landsholdet allerede efter 15 minutter var foran med 2-0. Begge mål var signeret Ole Madsen, så snart gjaldede det taksfast i Idrætsparken: Ole, Ole, Ole! Heldet var også med Danmark, fordi bolden ved den tredje scoring ikke var over stregen.

Malta reducerede efter et hjørnespark. I den sidste halve time sikrede Danmark sig en komfortabel sejr.

En lidt usædvanlig annonce er fra firmaet FACIT i København, der tilbyder et 5 måneders lønnet kursus for de, der ønsker at blive sælgere. Jobannoncer hører bestemt til sjældenhederne i kampprogrammer.

Malta og Holland 1962

1962

Danmark – Holland den 26. september 1962 (4-1)

Kampen mod de professionelle spillere fra Holland, der havde fundet den foregående kamp med 5-1, var årets landskamp i Idrætsparken. Alligevel kom der kun 13.000 tilskuere.

Danmark startede med de samme elleve som mod Finland. 2 af spillerne - Bertelsen og John Madsen - havde været på militærmanøvre i dagene inden kampen.

Inden for 2 minutter scorede Danmark to mål, selv om hollænderne havde domineret fra starten. Hollænderne var rystede, og kort efter lavede backen Jan Renders straffespark, da han reddede et hovedstød fra Eyvind Clausen med hånden.

Henning Enoksen skød hårdt på overliggeren. Bolden gik i spil igen. I stedet reducerede venstre innerwing Co Prins for Holland inden pausen på et tidspunkt, hvor Jørgen Olesen stod uden for banen med et flækket øjenbryn.

I 2. halvleg kom Brønshøj-spilleren Benny Lohse ind for Olesen. Efterhånden som de danske forsvarsspillere havde vænnet sig til det højere tempo, fik danskerne bedre fat i kampen.

Sejren endte med at være fuldt fortjent og en kæmpe opmuntring for holdet inden kampen mod Sverige.

I programmerne angives det i 50’erne og 60’erne ikke, hvem der er redaktør af programmet, men formuleringer og sprogbrug indikerer stærkt, at teksterne er skrevet af DBU’s generalsekretær Erik Hyldstrup, der startede i DBU i 1954.

Holdopstillinger 1962

1963

Danmark – Finland den 3. juni 1963 (1-1)

Som forberedelse til de vigtige kvalifikationskampe til OL og Nations Cup senere på året blev kampen en fiasko.

Henning Enoksen klarede uafgjort for Danmark med et langskud 4 minutter før tid. På det tidspunkt havde de sommerklædte 22.000 tilskuere højlydt givet deres frustration til kende med ubehagelige tilråb til spillerne, som især gik ud over højrewingen Eigil Misser fra B1913.

Efter kampen klagede nogle af spillerne over manglende forberedelse og uklar taktik fra landstræner Poul Petersen. Landsoldet drog ikke fordel af de finske svagheder, hvilket var årsag til den dårlige præstation.

Kampen fik også konsekvenser for holdets sammensætning, da det blev den sidste landskamp for 6 spillere, bl.a. målmanden Erik Gaardhøje fra Esbjerg.

I 1963 fik DBU’s kampprogram et gevaldigt facelift. Et foto af Idrætsparken i helikopterperspektiv dominerer forsiden. Som noget nyt er der også fotografier af spilsituationer og spillere i selve kampprogrammet.

Erik Hansen, der huserede som halfback på landsholdet i 1951-1953, blev efter fodboldkarrieren indehaver af Stadion Sport på Østerbro. Han var leverandør til DBU og tegner annoncen på forsiden.

4 kamppprogrammer 1963

1963

Danmark – Rumænien den 23. juni 1963 (2-3)

Masser af nye folk med kampgejst og vilje kunne ikke forhindre et nederlag i den første kvalifikationskamp til OL i Tokio.

Rumænerne var for stærke, hvilket især viste sig ved dødbolde. To af rumænernes mål blev scoret på hovedstød efter hjørnespark.

Den debuterende målmand Erik Lykke Sørensen fra B1913 var en blanding af godt og skidt, mens hans klubkammerat Palle Bruhn scorede på hovedstød i 1. halvleg.

De fleste af de 34.000 tilskuere anså Danmarks OL chancer for helt spildte efter denne kamp, men det danske hold rejste sig senere på året.

Returkampen i Rumænien blev vundet 3-2. I omkampen i Torino måtte Danmark bøje sig efter 1-2.

I programmet er der ikke mindre end 4 reklamer for spiritus – Dubonnet, Skjold Burne, Martini Vermouth samt Kahlua. Så kunne tilskuerne selv frit vælge, hvordan de ville drukne deres sorg over nederlaget til Rumænien.

Danmark – Albanien den 29. juni 1963 (4-0)

25.000 tilskuere så Danmark vinde den første kvalifikationskamp i 2. runde til Nations Cup – på en billig baggrund.

Hverken taktisk eller kombinationsmæssigt var de albanske spillere i stand til at udfordre danskerne, og kun sløseri af de danske angribere skånede det lille land med kun 90 km jernbane for et større nederlag.

Jens Petersen scorede det første mål på straffespark. Enoksen havde først brændt, men den svenske dommer dekreterede omspark, som Petersen så tog i stedet. Ole Madsen, der var anfører, scorede mål nr. 2.

I sin sidste landskamp scorede venstre wing Ejvind Clausen fra KB det tredje mål, mens Enoksen sluttede målfesten af. Der var en længe ventet debut til centerhalfen Birger Larsen fra Frem.

Kampprogram nu med fotos 1963

1963

Danmark – Sverige den 6. oktober 1963 (2-2)

En udsolgt Idrætspark så Danmark få uafgjort efter at have været bagud 2-0.

På den dyngvåde bane kom landsholdet bagud med to mål efter kun 6 minutter, men det danske hold kæmpede sig tilbage og fik presset svenskerne sådan i bund, at danskere stod som de moralske vindere af kampen.

De danske mål blev scoret af Ole Madsen på hovedstød og Kjeld Thorst efter klumpspil. I 2. halvleg fik landsholdet et mål annulleret.

Trykkeren måtte være løbet tør for hvidt papir, fordi programmet var noget udsædvanligt trykt på rødt papir.

Danmark – Luxembourg den 10. december 1963 (2-2)

Efter 3-3 på udebane i den 3. kvalifikationsrunde til slutrunden i Nations Cup skulle landsholdet blot vinde på hjemmebane, hvilket på forhånd forekom som en overkommelig opgave for det rutinerede hold, der netop havde imponeret i 2 OL-kampe mod Rumænien.

Men danskerne skuffede fælt de 39.000 tilskuere i aftenmørket på Østerbro, og var i store dele af kampen Luxembourg underlegen. Det danske føringsmål til 2-1 var klart offside.

Målene blev scoret af Ole Madsen, der også scorede målene i udekampen.

Den afgørende play-off kamp vandt Danmark 1-0 i Amsterdam – på mål af Ole Madsen selvfølgelig. Danmark var herefter klar til slutkampene i Barcelona i juni 1964.

Kampprogrammer 1963

1964

Norden mod øvrige Europa den 20. maj 1964 (2-4)

Fra 75 års jubilæumskampen mellem Norden og Europa i 1964 (2-4) og til 1972 blev programmet udgivet i en fast skabelon uden reklamer.

På forsiden var der afbildet en figur med to spillere i kamp af billedhuggeren Knud Nellemose (1908-1997), som bl.a. har udført en lang række skulpturer af sportsfolk, ofte i stærk bevægelse.

Landsholdet havde efter sejren over Luxembourg kvalificeret sig til EM-slutrunden i Barcelona, hvor de øvrige modstandere var Sovjetunionen, Ungarn og Spanien, der til sidst vant titlen.

I semifinalen tabte landsholdet 3-0 til Sovjet, og i kampen om tredjepladsen 3-1 til Ungarn efter forlænget spilletid. Carl Berthelsen scorede det enlige danske mål.

Bemærkelsesværdigt var det, at landsholdet ikke spillede en eneste forberedelseslandskamp før slutrunden om EM.

Alle kræfter blev sat ind på at lave et flot jubilæumsarrangement med en stribe af stjernespillere på Europa-holdet.

Det nye design 1964

1964

Danmark – Wales den 21. oktober 1964 (1-0)
Kampen, som var en kvalifikationskamp til VM i England 1966, blev vundet med 1-0 på mål af Ole Madsen.

I forordet slås en optimistisk tone an før kval-kampene mod Sovjetunionen, Wales og Grækenland: ”Det kunne være morsomt, om vi kunne åbne vor VM-pulje med at hente 4 points”.

Facit af kvalifikationen blev, at Danmark kun fik yderligere 1 point hjemme mod Grækenland – målscorer i øvrigt Ole Fritsen.

Midtersiderne viser de to hold i klassisk formation med backs, forstopper, halfbacks, innerwings og centerforward. Opstillingen i programmet blev nogle gange ændret kort før kampen.

Således spillede debutanten Ole Fritsen fra Vejle i stedet for Kjeld Thorst, som stod opført med nr. 8.

De 8 sider til 50 øre indeholder endvidere en kort præsentation af spillerne på de 2 hold. OL-sølvvinderen Bent Hansen fra B1903 spillede kamp nr. 50 og tangerede derved landstræner Poul Pedersens landskampsrekord.

Holdopstilling 1964

1965

Danmark – Sverige den 20. juni 1965 (2-1)

Med nutidens øjne kan det være svært at forstå, at en sejr over Sverige på en varm junidag kunne skabe en eufori, der i dag kun tåler sammenligning med sejre i de store EM- og VM-kvalifikationskampe.

Dengang var de årlige svenskerkampe det landsholdsmæssige højdepunkt - krydret med det ubehagelige spændingsmoment, at Sverige næsten altid vandt landskampene.

I dagene op til kampen skrev og talte aviser om endelig at slå svenskerne, men ofte endte det med endnu et bedrøveligt nederlag. Danskernes forhold til det svenske fodboldlandshold udviklede sig nærmest helt traumatisk.

I programmet uddybes det med følgende sætning: Skulle det igen blive en svensk sejr, så lad os tage det med godt humør og placere det, hvor det hører hjemme. En sejr på en sportsbane.

DBU ville hermed sikre sig, at ingen som hævn for endnu et nederlag indledte en invasion af Sverige!

2-1 sejren brød med 14 års fodboldtørke og blev et højdepunkt, som de 50.000 tilskuere vendte tilbage til i erindringen år efter år – også i lyset af, at Ole Madsen bragte landsholdet foran med et frækt hælspark, som helt snød den svenske målmand.

Ole Sørensen, der senere drog til FC. Køln, scorede sejrsmålet.

4 kamppprogrammer, heraf 3 kopier 1965

1966

Danmark – Tyrkiet den 30. maj 1966 (0-0)

Årets første landskamp blev en bedrøvelig affære for de 27.000 tilskuere, der så en svag kamp med mange frispark – især fra de tyrkiske gæster.

Danskerne producerede med lidt god vilje én chance i hele kampen, der tilfaldt Poul Bilde fra Vejle.

Kampen gav ingen fingerpeg om, hvor landsholdet stod internationalt, men testede derimod publikums tålmodighed til det yderste.

Danmark – Portugal den 21. juni 1966 (1-3)

Esbjerg Idrætspark lagde græs til fornemt besøg af de portugisiske stjerner Eusebio, Torres og Simoes, der senere på sommeren skulle føre Portugal til overraskende 3. plads ved VM i England.

Det teknisk fremragende og fair spillende gæstehold løftede det danske spil op til et højt niveau til glæde for de 17.000 tilskuere.

I 2. halvleg spillede kronede danskerne indsatsen med et flot hovedstødsmål af den unge Vejlewing Ulrik le Fevre.

Da kampen blev afviklet i Esbjerg, er der et sort antal lokale annoncer i programmet bl.a. Premier IS, Tjæreborg Rejser og Hotel Britannia.

3 kamppprogrammer 1966

1966

Danmark – Norge den 26. juni 1966 (0-1)

Forventningerne efter den gode kamp mod Portugal var tårnhøje fem dage senere i København.

Danskerne virkede dog stive og spillede uden fremdrift over for et norsk hold, der blev mere og mere motiveret, som kampen skred frem.

Sejren til Norge var i orden. Tøm Søndergaard fra B93 brændte et straffespark.

Danmark - England den 3. juli 1966 (0-2)

8 dage før VM 1966 i England tabte Danmark til VM-værterne. 32.000 så forstopperen Jackie Charlton og den indskiftede George Eastham scorer for England efter en i øvrigt glimrende dansk indsats.

Holdet stillede med 3 debutanter – forstopperen Henning Boel, Niels Møller fra KB og den spændende højre wing Bent Schmidt Hansen fra Horsens.

Danmark – Israel den 26. oktober 1966 (3-1)

Danmark var bagud 1-0 ved halvleg efter en gang søvngængerfodbold, men vågnede til dåd i 2. halvleg, hvor mål af Kjeld Thorst, den unge Vejle-back Johnny Hansen samt Rene Møller fra Randers Freja sikrede en velfortjent sejr.

Der var kun 13.500 tilskuere til denne aftenkamp på Østerbro.

2 kamppprogrammer 1966

1967

Danmark – Ungarn den 24. maj 1967 (0-2)

Den danske landshold måtte - i en landskampsæson, der kom til at indeholde mange opmuntringer og en rekordsejr på 14-2 mod Island – bøje sig for Ungarn. Det var den første kvalifikationskamp til EM i Italien.

Der var debut til 3 spillere: Forstopperen Erik Sandved, der desværre i en presset situation kom til at sparke bolden det sidste stykke over målstregen til ungarsk føring, Kresten Bjerre, der spillede sig ind som fast mand på holdet i mange år femover samt Finn Laudrup, der havde en søn Michael på 2 år.

De 35.000 så en udmærket dansk præstation, hvor det største problem var, at de danske forwards Tom Søndergaard og Rene Møller ikke udnyttede det gode opspil.

Stadion Sport på Østerbro, der fortsat var leverandør til DBU, har nu en fast annonce for sportsudstyr og fodboldstøvler på programmets bagside.

Danmark – DDR den 4. juni 1967 (1-1)

Jens Jørn Hansen fra Esbjerg var blevet udskiftet med Henning Boel fra Ikast – det øvrige hold var uændret i forhold til kampen mod Ungarn.

1-1 i den anden EM-kvalifikationskamp mod Østtyskland blev betragtet som en triumf for det nye landstrænerpar Ernst Netuka og Erik Hansen.

Den danske udligning kom på et straffespark sat ind af Kresten Bjerre fra AB efter at en tysk forsvarer havde trukket Laudrup i blusen i straffesparksfeltet.

3 kamppprogrammer

1967

Danmark – Sverige den 25. juni 1967 (1-1)

Opvarmning af den populære entertainer Preben Uglebjerg, smukt sommervejr og gode forudgående resultater betød, at 49.000 tilskuere havde fundet vej til Københavns Idrætspark.

Nu skulle svenskerne ned med nakken, men landsholdet måtte nøjes med uafgjort.

Frem-målmanden Leif Nielsen, der havde vogtet målet de forudgående 11 kampe, måtte skadet forlade banen og blev erstattet af Jørgen Henriksen, Hvidovre.

I 2. halvleg kom Sverige foran på et selvmål af Johnny Hansen. På et indlæg fra Ulrik le Fevre satte den svenske back Selander hånden på bolden.

Det efterfølgende straffespark satte Kresten Bjerre sikkert ind.

Danmark – Holland den 4. oktober 1967 (3-2)

På en regntung bane slog det stærke danske landshold de hollandske favoritter efter at have ført 3-0.

Det var den tredje EM-kvalifikationskamp. Landsholdets præstation var en af de bedste i årevis. En ung Johan Cruyff kom ikke til fadet i den kamp.

De danske mål blev lavet af Kresten Bjerre (2) og Tom Søndergaard, mens Erik Dyreborg, der havde skrevet sig i historiebøgerne med 5 mål ude mod Norge, denne gang måtte gå målløs fra banen.

Danmark – Finland den 22. oktober 1967 (3-0)

Godt hjulpet af en finsk udvisning efter et overfald på dommeren spadserede det unge danske succeshold sejren hjem.

På den mudrede bane scorede Johnny Hansen sit første landskampsmål, medens Finn Laudrup og Kresten Bjerre på straffespark stod for de øvrige.

2 kamppprogrammer

1968

Danmark – Norge den 23. juni 1968 (5-1)

Succesholdet fra 1967 var spredt for alle vinde, fordi de talentfulde spillere have indgået professionelle kontakter med gode udenlandske klubber samt klubber i Nordamerika, hvor en ny liga var ved at blive startet op.

Kun Ulrik le Fevre var tilbage i 1968, inden han senere drog til tysk fodbold.

Til gengæld var der comeback til Tommy Troelsen, der siden OL 1960 havde holdt talentet ved lige i Vejle Boldklub.

Han scorede 3 mål, heraf et på straffe. Comeback var der også til AAB-kæmpen Henning Munk Jensen.

2 kamppprogrammer, heraf 1 kopi

1968

Danmark – Skotland den 16. oktober 1968 (0-1)

Kun 12.000 tilskuere gad se kampen i regn og kulde og dem, der blev hjemme, gik ikke glip af noget set med danske øjne.

Det skotske sejrsmål var lidt af en foræring.

Danmark – Luxembourg den 20. november 1968 (5-1)

Året sidste hjemmekamp gav en klar sejr på 3 mål af Finn Viberg fra AB og 2 mål af Bent Jensen fra B1913. Der var debut til Kurt Præst fra KB, der klarede sig godt.

Efter 2 nederlag i 1968 til Czekoslovakiet var Danmark ude af kampen om kvalifikation til VM 1970 i Mexico.

1969

Danmark – Mexico den 6. maj 1969 (3-1)

Kampen betød comeback til Ole Madsen, der var vendt hjem fra hollandsk fodbold.

Det var således en historisk kamp, fordi DBU for første gang tillod, at en tidligere professionel måtte spille på landsholdet.

Den unge back fra B1903 Torben Nielsen spillede en strålende debutkamp.

Landsholdet kom bagud, men mål af Leif Sørensen direkte på frispark, Ole Madsen og Bent Jensen på hovedstød sikrede den velfortjente sejr og gav berettiget optimisme før de kommende VM-kvalifikationskampe.

Danmark – Irland den 27. maj 1969 (2-0)

Ole Sørensen var vendt tilbage til KB efter et ophold i Vesttyskland og fejrede sit comeback på landsholdet med 2 mål, hvilket gav landsholdet en kærkommen sejr i den tredje kvalifikationskamp til VM 1970.

Danskerne med de 2 x Ole som de dominerende spillede internationalt med gode angreb og solidt forsvarsspil med en vågen Knud Engedahl fra B1913 mellem stængerne.

1969

Danmark – Ungarn den 15. juni 1969 (3-2)

På en varm sommersøndag så 30.600 tilskuere Danmark vinde 3-2 over Ungarn i en kvalifikationskamp til VM 1970 i Mexico.

Målene af de hjemvendte professionelle Ole Sørensen og Ole Madsen samt wingen Ulrik le Fevre på vej til en stor karriere i udlandet var en fodboldsensation, som i realiteten betød, at Ungarn med de stolte traditioner ikke kom med til VM.

I maj havde landsholdet slået Irland 2-0 på to mål af Ole Sørensen, så landskampsæsonen blev en af de bedre.

Programmet er fortsat på 8 sider til 1. kr. På bagsiden er der kommet en reklame for SAS’s indenrigsruter, som videreføres i de følgende år.

Danmark – Sverige den 15. juni 1969 (0-1)

Efter de gode VM-kvalifikationskampe forventede 50.000 feststemte tilskuere, at Danmark ville besejre svenskerne.

Men som så ofte før spillede nervøsitet og manglende udnyttelse af chancerne danskerne et puds, så Sverige på et drop af Knud Engedahl trak det længste strå – igen!

Danmark – Finland den 10. september 1969 (5-2)

Finland kom foran på endnu et målmandsdrop af Knud Engedahl – det tredje i træk – men danskerne fik vendt kampen.

I sin afskedskamp inden overgangen til fransk fodbold scorede Bent Jensen 3 mål, mens den unge B1903-angriber Steen Rømer Larsen scorede 2. Han drog i øvrigt også til Frankrig.

14 dage senere i Oslo måtte Ole Madsen bæres fra banen. Det betød afslutningen på en fantastisk landsholdskarriere.

Kampprogrammer udekampe 1960-1969

Programmerne fra kampene ved OL 1960 i Rom er et samlerklenodie, fordi OL blev historisk for landsholdet.

60’erne blev som i de forudgående tiår præget af de årlige landskampe mod de øvrige nordiske lande. Alle de nordiske forbund udgav kampprogrammer til disse kampe.

Landsholdet drog også ofte til Østeuropa og vendte ofte hjem med en ordentlig sæk på 5-6 indkasserede mål. Til disse kampe blev der som regel også udgivet kampprogrammer.

OL 1960 i Rom

Bo Hilsted 30.06.2021 12:43

Fantastisk side og spændende læsning

Trine 03.03.2019 20:12

Hej.
Er der nogen der kan hjælpe med en dato på formentlig en EM kamp spillet i parken i 1964? Den skulle være blevet spillet i april, maj eller juni?

Simon Neergaard-Holm 04.03.2019 07:57

Tjek alle kampdatoer på haslund.info. DK var med til slutrunden i Nations Cup i juni 1964. Kvalifikationskampe til VM begyndte i efteråret 1964 mod Wales.

Trin 03.03.2019 20:09

Hej.
Er der nogen der kan hjælpe med en dato på formentlig en EM kamp spillet i parken i 1964? Den skulle være blevet spillet i april, maj, juni, eller juli?

Jens Søgaard 16.06.2017 09:53

Hej
Spændende læsning. Opdagede dog en lille fejl ved Wales-kampen i 1965. Det var ikke landstræneren Poul Petersen, der havde landskamprekorden, men P.P. AIA.

Simon Neergaard-Holm 29.09.2013 11:54

Tak for din venlige kommentar. Jeg er i gang med at opdatere siden samt tilføje 1965-1966. Mvh. Simon

Niels Dybdahl Petersen 17.12.2012 10:03