Landskampe 1963
1963

Opdateret den 15. august 2016

Danmark har scoret – Danske landskampsmål 1963

1963 – Klar til Nations Cup, men misset OL

Fodboldåret begyndte katastrofalt dårligt med tildelingen af et tennisæg mod Ungarn, men sluttede forunderligt med en sensationel kvalifikation til Nations Cup slutspillet i Barcelona og en nærved kvalifikation til de olympiske lege 1964 i Tokio.

Undervejs skabte landsholdet et par opsigtvækkende resultater bl.a. en af de sjældne udebanesejre i Østeuropa, hvor holdet ellers plejede at hjembringe en sækfuld af indkasserede mål.

19. maj 1963: Ungarn-Danmark 6-0 (2-0) Venskabskamp

Danmark stillede op til årets første landskamp med 5 debutanter, heraf 3 debutanter i forsvaret. Det var Kaj Andersen (B1913), Kurt Grønning (B1913), Kaj Hansen (Frem), Eigil Misser (B1913) og Kjeld Petersen (B1913).

Endvidere var holdet uden den sikre styremand John Madsen fra Esbjerg fB, der havde meldt fra til landsholdet for senere at vende stærkt tilbage i efteråret 1963.

De fem mand i forsvaret havde i alt spillet 10 landskampe. Afbud fra målmaskinen Ole Madsen og den dygtige Carl Bertelsen gjorde heller ikke opgaven nemmere i Budapest.

Overfor dette uprøvede danske forsvar stod 5 ungarske stjerneangribere med i alt 200 landskampe, der mere end noget andet ønskede hævn for det forsmædelige nederlag i Rom i 1960.

Taktisk stod danskerne heller ikke særlig godt, fordi de danske halfbacks gik frem på banen for at presse de ungarske spillere. Det gav masser af plads til de fikse angribere, hvor især Florian Albert brillerede over for de debuterende danske forsvar.

Det danske eksperiment med mange debutanter samt det tidlige tidspunkt på sæsonen for en vanskelig udekamp resulterede i et af de ”tennisæg”, som landsholdet i 60’erne hentede så mange af i Østeuropa.

Ungarn kom foran efter 4 minutter, og derefter gik det rask ned ad bakke for landsholdet, hvor de fynske debutanter i forsvaret gang på gang blev udspillet.

Den hurtige wing Eigil Misser fik den største danske chance midt i 1. halvleg. Den ungarske målmand tabte et højt indlæg for fødderne af debutanten, men afslutningen var så svag, at de ungarske backs klarede situationen. 

3. juni 1963: Danmark-Finland 1-1 (0-0) Nordisk mesterskab 1960-63

Det uerfarne danske landshold slog heller ikke til mod det undertippede finske landshold, der var få minutter fra at tage sejren.

De 22.000 tilskuere i festligt sommertøj i Idrætsparken buhede landsholdet ud af banen, mens nogle tilskuere ironisk råbte på seks-nul, da finnerne var kommet foran i begyndelsen af 2. halvleg. Panikken bredte sig på den danske udskiftningsbænk 3 uger før den første kvalifikationskamp til OL. Landsholdet var uden positionsspil, uden samling og uden indbyrdes forståelse.

Den danske udligning faldt bare 4 minutter før tid, da Henning Enoksen i en kraftfuld enkeltmandspræstation reddede sine holdkammerater fra den rene blamage i Idrætsparken.

Det finske hold gjorde det langt fra imponerende, men det var nok til at bringe Danmark i knæ. Kaj Pahlman lavede finnernes mål fra en spids vinkel efter at have spadseret igennem det hullede danske forsvar, hvor forsvarerne mere generede end hjalp hinanden i bestræbelserne for at stoppe den finske angriber.

Den ringe indsats fik konsekvenser for ikke mindre 5 spillere, der den eftermiddag spillede deres sidste landskamp. Esbjerg-målmanden Erik Gaardhøje optrådte således for sidste gang, selv om han ikke havde gjort det dårligt i målet.  Bedste mand for anden kamp i træk var den 25 årige Ole Sørensen, KB i sin kun 5 landskamp.

Den slagne formand for udtagelseskomiteen (UK) Spang-Larsen konstaterede nøgternt, at flere spillere ikke slog til, men landsholdet har dem ikke bedre. Han følte derfor ikke, at UK var ansvarlig for det dårlige spil på banen ved at have udtaget de forkerte spillere. 

86. min - Henning Enoksen (1-1) redder dagen med et flot langskud. Midtvejs mellem centerlinjen og straffesparksfeltet skyder Enoksen hårdt til bolden. Bolden skruer og brækker i luften på vej mod målet og går ind i målhjørnet til højre for målmanden. Eigil Misser har forinden stået for afleveringen til målscoreren.

Billedeserie i Fodboldåret 63 og Årets Bedste Fodboldkampe, side 46.

Det fremgår af Fodbold Jul 1963, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

23. juni 1963: Danmark-Rumænien 2-3 (1-1) OL-kvalifikationskamp

På trods af de dårlige resultater i de forudgående 2 landskampe mødte 34.000 tilskuere op i regnen i Idrætsparken til denne første OL-kvalifikationskamp. I 60’erne talte kvalifikation til de olympiske fodboldturneringer langt mere for DBU end deltagelse i Nations Cup og verdensmesterskaber, som blev opfattet som turneringer for professionelle fodboldspillere. 

Danmark var et rent amatørlandshold, hvis styrke og resultater skulle måles i forhold til andre amatørlandshold.

Målsætningen blev dog gang på gang sat alvorligt på prøve, fordi modstanderholdene - især fra Østeuropa - reelt trænede og forberedte sig på betydeligt bedre vilkår end de danske amatørspillere, der højst kunne træne 2-3 gange om ugen, når de havde fået fri fra arbejde.

Den fynske målmand Erik Lykke Sørensen debuterede i målet, mens en anden B1913-spiller Palle Bruun startede for første gang i angrebet. Det markerede den 25 årige fynbo med en flot scoring på hovedstød. Ole Madsen sæsondebuterede som anfører i sin 21. landskamp.

Danmark tabte en vigtig kamp, som holdet burde have vundet efter en flot 1. halvleg. Holdet spillede intelligent, underholdende og udviste en god kampvilje, men koks i forsvaret gav rumænerne nogle nemme mål. Hjørnespark var landsholdets akilleshæl, der gav rumænerne 2 lette mål.

Især 2-1 målet efter hjørnespark, hvor den rumænske centerforward Cicerone Manolache ugeneret fik plads til at heade kuglen lige i kassen, var beskæmmende for et dansk hold, der måtte kæmpe for sine 2 mål. Danskerne fik aldrig det moralske overskud ved at mærke, at den gode indsats gav dem teten på måltavlen. Hele tiden skulle landsholdet kæmpe sig tilbage efter dumme fejl.

I det meste af kampen humpede HIK-stjernen Ole Madsen rundt uden at kunne drible eller skyde ordentligt. Et trælår gjorde ham ukampdygtig, men Madsen måtte ikke erstattes af en anden spiller fra bænken, da datidens regler vedr. OL-kvalifikationskampe ikke tillod udskiftning. Så Ole Madsen fik i stedet en smertestillende indsprøjtning til at neutralisere skaden.

Ole Sørensen på midtbanen spillede hele kampen for fuld kraft og var bedste mand. Veteranen Bent Hansen fra B1903 gjorde det også godt. 

Et farvel til OL i Tokio lå i luften efter nederlaget, fordi ingen forventede, at det uerfarne mandskab med kun 3 spillere med mere end 10 landskampe kunne vende slaget i Bukarest til efteråret.

17. min - Palle Bruun (1-1) udligner med debutantmål. Ole Sørensen sender et frispark ind i det rumænske målfelt. Debutanten Palle Bruun fra B 1913 sætter med megen følelse pandebrasken på bolden, som stryger fra rumænernes højreforsvarsside ind i venstre målhjørne. Den rumænske målmand står langt fremme i feltet og kan ikke nå bolden. På vejen ind i kassen tager bolden venstre stolpe.

Billede i Sportsårbogen og Fodboldåret 63, side 12.

59. min - Henning Enoksen (2-2) på straffespark. Enoksen skyder hårdt og fladt til venstre for målmanden. Målmanden Ilie Datcu går til den rigtige side, men når slet ikke ned til bolden. Straffesparket blev tildelt af dommer Guinnard fra Schweiz, fordi Carl Berthelsen blev skubbet i ryggen, mens han forfulgte en løs bold.

Billede i Fodboldjul 1963, side 16 og Fodboldåret 63, side 15.

Det fremgår af Fodbold Jul 1963, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

29. juni 1963: Danmark-Albanien 4-0 (3-0) Nations Cup

DBU havde tilmeldt sig Nations Cup uden ambitioner om, at landsholdet skulle gøre særligt væsen af sig i denne turnering.

Sovjetunionen havde vundet den første turnering i 1960. Deltagelsen i 2. udgaven handlede for DBU mest om at bakke op om UEFA’s nye landsholdsturnering. Paradoksalt er det derfor, at landsholdet skulle ende med at spille med om finalepladsen i sommeren 1964. Nations Cup udviklede sig over årene til et anerkendt, prestigefyldt europamesterskab, som oven i købet Danmark vandt i 1992. 

Albanien var blevet trukket som modstander i 2. runde efter at Danmark i 1962 havde elimineret Malta med 9-2 samlet. Dengang blev landsholdene ikke seedet, hvilket var grunden til, at Poul Petersens mandskab stod over for en overkommelig modstander igen. 

Sejren var årets første, men baggrunden var for billig. De danske midtbanespillere Ole Sørensen, Bent Hansen og en fremrykkende Jens Petersen fra Esbjerg fB dominerede totalt banens midte, hvor de kunne strø om sig med gode afleveringer til Ole Madsen, Eivind Clausen og Palle Bruun, der sikkert gerne vil have scoret igen i sin 2. landskamp.

Tempoet i danskernes spil var dog ikke imponerende – alt for meget foregik i sneglefart, fordi danskerne ikke blev presset af albanerne til at sætte tempoet i vejret. De 25.000 tilskuere kunne glæde sig over 4 mål, men sejren kunne være blevet større.

Højrebacken Kaj Johansen pakkede den albanske fløj helt ind i samtlige 90 minutter, og Bent Hansen var myreflittig som indpisker og chanceskaber. Begge blev fremhævet som holdets bedste.

De albanske spillere havde en fin boldbehandling, men taktisk var de helt uden orden på spillet. Det var tydeligt, at holdet manglede international erfaring, fordi Albanien kun drog til udlandet, når det var strengt nødvendigt.

Med 4 måls overskud på kontoen lå det klart til, at DBU ville gå videre i turneringen. Et land med kun 90 km jernbane kunne næppe stoppe landsholdet, mente de fleste eksperter. Det eneste, der var at frygte, var varmen sydpå.

16. min - Jens Petersen (1-0) på straffespark. Det første spark tager Henning Enoksen. Målmanden redder, men har flyttet sig for tidligt, mener dommer Einar Boström fra Sverige. Straffesparket blev begået mod Eivind Clausen, der i fri position foran målet bliver fældet af en albansk back.

Jens Petersen tager omsparket og scorer yderligt, Bolden tager indersiden af målstolpen.

35. min - Ole Madsen (2-0) løfter bolden over målmanden. Højrewingen Palle Bruun smækker en lang aflevering frem på banen. Bolden går klart over både Ole Madsen og to albanske forsvarsspillere. Bolden er tilsyneladende tabt, for albanerne står tættere på bolden end den snu måltyv Madsen.

Men i en hård løbeduel kommer Ole Madsen dog foran albanerne og i fuldendt balance løfter han bolden over den fremstormende målmand. Bolden går i en høj bue over målmanden og går ind i venstre målhjørne.

Billedsekvens i Fodboldåret 63, side 20.

40. min - Eyvind Clausen (3-0) på flugtskud. Efter et par træk centrer Henning Enoksen til KB-wingen, der står godt placeret midt for mål. Clausen tager et enkelt skridt, før han hviner bolden i mål med en dejlig helflugter – i sin sidste landskamp i øvrigt.

Billede i Politiken.

49. min - Henning Enoksen (4-0) fedter bolden i kassen på målmandsdrop. Fra venstre side dribler Enoksen sig frem mod det albanske mål. Han passerer flere modspillere, inden han skyder meget overrumplende for målmanden. Bolden skruer kraftigt på sin vej mod målet og snyder derved målmanden, der må se bolden gå under sig

Billede i Årets Bedste Fodboldkampe 1963, side 53.

Det fremgår af Fodbold Jul 1963, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR). De 4 mål findes i DR’s arkiver - varighed: 3:41 min.

15. september 1963: Norge-Danmark 0-4 (0-1) Nordisk mesterskab 1960-63

De fåtallige danske tilskuere på Ullevaal i Oslo kunne glæde over 4 kasser af landsholdet for anden gang i træk. De 24.000 norske tilskuere fik sig derimod noget af en næsestyver, da det var anden gang i træk, at nordmændene tabte med fire til danskerne på hjemmebane.

Det blev i høj grad debutantens Kjeld Thorst kamp. Den 23 årig skolelærer var blevet udtaget efter flere gode kampe for Aalborg Boldklub og innerwingen kronede sin indsats med et flot langskudsmål.

Det var inden kampen på taktikmødet aftalt, at Ole Madsen som den erfarne målscorer skulle forsøge at trække den norske forstopper ud i siden, så der blev plads til Thorst. Ole Sørensen skulle så fra midten af banen sætte debutanten i scene med gode afleveringer.

Måske som resultat af debutantnerver kiksede nordjyden de første 2 muligheder, men i tredje forsøg sad bolden i kassen til stor glæde for kammeraterne. Den nye dreng i klassen var kommet godt i gang med en fin landsholdskarriere.

Danskerne spillede overbevisende det meste af kampen. Kun i begyndelse var der problemer i danskernes venstre side, hvor den norske højrewing Roald ”Kniksen” Jensen fik for meget plads. Da Jens Jørgen Hansen og Jens Petersen begyndte at lukke af for ham, ophørte nordmændene med at være rigtig farlige foran det danske mål.

Paradoksalt virkede de danske spillere ikke helt tilfredse efter kampen. Ole Madsen havde ikke scoret, og Ole Sørensen, der ellers havde gjort det godt, fandt, at kampen havde savnet spænding. Måske havde spillerne allerede for meget fokus på årets arvefjendeopgør mod Sverige 3 uger senere.

39. min - Kjeld Thorst (0-1) på et smukt langskud. Efter et skud fra Carl Bertelsen havner bolden hos Ålborg-debutanten, som resolut uden for straffesparkfeltet knalder løs med højrebenet. Bolden stryger mod det norske mål i en stadig stigning og ender højt i det højre målhjørne. Den norske målmand Sverre Andersen er uden chance, men kan blot strække sig forgæves.

Billede i 2 tempi i Fodboldåret 63, side 21 og Nordens Mesterhold, side 82 samt Årets Bedste Fodboldkampe 1963, side 62.

74. min - Carl Bertelsen (0-2). Enoksen sender fra højre side af det norske forsvar et hjørnespark højt ind over. Debutanten Kjeld Thorst går til bolden som om han vil heade, men lader den passere til den endnu bedre placerede Bertelsen, som med en behersket flugtskud med venstrebenet sender kuglen fladt ind i det modsatte hjørne. Det norske forsvar står helt fikseret, fordi det ventede et hovedstød på mål. Bolden går ind til højre for målmanden. 

Billede i Fodboldåret 63, side 23.

81. min - Carl Bertelsen (0-3) på skråskud. I venstre side trækker Jens Petersen bolden op ad banen. Bertelsen, der kender Petersen godt fra klubholdet Esbjerg fB, trækker hurtigt over i venstre banehalvdel for at modtage bolden. I samme moment har Ole Madsen trukket den norske centerhalf ud mod nordmændenes venstre side, så der bliver plads ved højre stolpe.  Petersen afleverer frem til Esbjerg-kollegaen, og i tæt kamp med en nordmand får Carl Bertelsen lige sat en tå på afleveringen. Bolden triller på tværs af feltet og går i mål til venstre for målmanden, som slet ikke når ned til skuddet.

Billede i Fodboldåret 63, side 24.

85. min - Henning Enoksen (0-4) på straffespark. Enoksen scorer sikkert med sit venstreben til højre for målmanden. Straffesparket var blevet begået mod Carl Bertelsen, der blev fældet i et gennembrud.

Billede i Fodboldåret 63, side 24.

Det fremgår af Fodbold Jul 1963, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

6. oktober 1963: Danmark-Sverige 2-2 (2-2) Nordisk mesterskab 1960-63

50.000 forventningsfulde tilskuere havde på baggrund af de seneste gode landskampe sat næsen op efter en sejr over svenskerne. Men svenskerne havde også præsteret godt i deres seneste kampe, og med to udlandsprofessionelle på holdet var Sverige favorit.

Kong Frederik den IX var også på lægterne og hilste på spillerne inden kampen. Danmark stillede op i stærkeste opstilling:

Målmand: Erik Lykke Sørensen

Forsvar: Kaj Johansen, Jens Jørgen Hansen, Bent Hansen. John Madsen, Jens Petersen

Angreb: Carl Bertelsen, Kjeld Thorst, Ole Madsen (anfører), Ole Sørensen, Henning Enoksen

Svenskerne lammede de opsatte danskere med 2 hurtige scoringer inden for de første 7 minutter.

Boldkunstneren Agne Simonsson dominerede banens midte og to gange spillede han mesterligt først Harry Bild og derefter Prawitz Ôberg alene med den danske målmand Erik Lykke Sørensen, der gjorde sit bedste for at redde, men chokeret måtte konstatere, at festen var ved at ebbe ud, inden den rigtig var kommet i gang.

De elleve danskere på banen viste oven på denne dukkert en meget høj moral og fik kæmpet sig tilbage i kampen.

Banen var hurtigt blevet forvandlet til en mudderpøl i det våde vejr. Lykkeligvis fik landsholdet allerede reduceret efter et kvarter. Med publikum i nærmest ekstase pressede danskerne yderligere på, og 2 minutter før pausen kom udligningen efter klumpspil.  Det var en kæmpe moralsk tilbagekomst af landsholdet efter tidligt i kampen at have været helt nede.

I 2. halvleg dalede tempoet betragteligt, fordi den tunge bane og det høje tempo i 1. halvleg havde tæret på spillernes kræfter. Uafgjort var et rimeligt udfald af dysten for begge hold. 

Landstræner Poul Petersen roste sit hold for hurtigt at komme sig over svenskernes chokstart og vise både psykisk og fysisk styrke til at opnå 2-2. Han glædede sig også over, at spillernes kondition var lige så god som svenskernes. Det er ingen sag at være træner for sådan et hold – jeg er en meget lykkelig mand, sluttede den glade træner.

Resultatet betød, at Danmark blev nordisk mester i fodbold på grundlag af kampene i perioden 1960-1963, selv om landsholdet ikke i nogen af de 4 kampe mod Sverige havde vundet. Faktisk fortalte tabellen om 3 danske nederlag til arvefjenden, men modsat havde Sverige klaret sig dårligere mod de øvrige nordiske lande.

14. min - Ole Madsen (1-2) på hovedstød. Kjeld Thorst kaster et kort indkast til Jens Petersen på venstre fløj. Nærmest på baglinje løfter Petersen en høj centring ind i det svenske felt. Midt for mål går Ole Madsen til bolden og header med al kraft mod mål. Det er en vanskelig detalje, da der ikke er meget kraft på afleveringen. Bolden slår ned foran målmanden, som kaster sig i mudderet i målfeltet, men bolden går alligevel i mål. 

Billedeserie i Fodboldåret side 33 og Nordens Mestre side 16 samt Politiken (helside).

43. min - Kjeld Thorst (2-2) efter gigantisk klumpspil. Fra højre side af banen dribler og kæmper Ole Madsen sig gennem pløret med retning mod det svenske mål. Han kommer forbi adskillige modstandere, men vinklen bliver for spids til at skyde på mål. I stedet afleverer han ind mod midten, hvor Kjeld Thorst i kamp med den svenske centerhalf når først frem til bolden, der allerede har passeret den svenske målmand, der har kastet sig for at samle bolden op. Glidende skubber den kæmpende Thorst bolden det sidste stykke i mål, medens han bliver liggende på ryggen helt indsmurt i mudder.

Billedeserie i Fodboldåret 63, side 34 og Nordens Mestre side 33 samt Fodboldjul 1963, side 26.

Det fremgår af Fodbold Jul 1963, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

30. oktober 1963: Albanien-Danmark 1-0 (1-0) Nations Cup

De få danskere, der overværede kampen i Tirana, konstaterede nøgternt, at landsholdet - efter 90 minutters sitren og bange anelser hos de danske journalister – trods alt var videre til 3. runde i Nations Cup.

Kampbolden havde værterne fået hos sin nære alliancepartner i Kina, og den var betydeligt mindre end de bolde, som der normalt blev spillet med i Europa. Det gav de helt i hvidt klædte danskere problemer med at håndtere den mærkelige bold, der hoppede og sprang mere end vanligt.

Fynboen John Danielsen var kommet med i venstre side i stedet for Henning Enoksen, der havde gjort det mindre godt i den foregående kamp mod Sverige. 

Albanerne kom foran allerede efter 4 minutter på et bragende langskud af centerforward Panajor Pano.

Under de 28.000 tilskueres jubel pressede albanerne yderligere på for at reducere danskernes forspring på fire mål fra den første kamp. Trærammen omkring Erik Lykke Sørensen blev testet flere gange af de pågående angribere, så en albansk føring på 2-3 mål havde ikke været urimelig.

Men Kaj Johansen, Jens Petersen og John Madsen i de bagerste rækker red til sidst dygtigt stormen af. Bent Hansen blev af landstræneren beordret tilbage til at mandsopdække Panajor Pano, der var albanernes farligste mand.

I 2. halvleg var kampen mere lige takket være en god indsats af Ole Sørensen, der med godt overblik og snævre driblinger fik taget brodden af hjemmeholdet. Det lykkedes dog kun danskerne at true det albanske mål én gang – et fladt skud af Jens Petersen, som den albanske målmand Topi med besvær afværgede.

En fåmælt Poul Petersen bemærkede kalkulerende, at rent spillemæssigt var der ikke meget at råbe hurra for, men det vigtigste var jo, at vi gik videre i Nations Cup. 4. dage senere ventede Rumænien i Bukarest i OL-kvalifikationen.

3. november 1963: Rumænien-Danmark 2-3 (1-3) OL-kvalifikation

Det danske landshold præsterede denne dejlige søndag eftermiddag i Bukarest foran 60.000 tilskuere et af de mest storslåede fodboldresultater i DBU’s historie. Udesejren over Rumænien var helt på højde med 2-0 sejren over Ungarn ved OL i Rom.

Landstræner Poul Petersen sendte det samme 11 spillere på banen som i de to forudgående landskampe mod Sverige og Albanien, hvor landsholdet i begge kampe var kommet bagud inden for de første 10 minutter.

Måske havde de danske spillere læst ekstra godt på lektien, for efter 18 minutter var det modstanderholdets tur til at blive udspillet og demoraliseret med hurtige mål. Rumænien var efter 18 minutter nede med tre pinde – på hjemmebane – til en modstander, der som regel fik en sækfuld mål med hjem fra sine besøg i de østeuropæiske hovedstader!

Landsholdets udgangspunkt var før kampen ikke det bedste, fordi Rumænien havde vundet den første kvalifikationskamp med 3-2 i København. Indtil 10. minutter før tid var Danmark kvalificeret til næste runde i OL-kvalifikationen, men halfbacken Emil Petrus mål på en ripost udløste i stedet en omkamp 3 uger senere i Torino.

Det var mere end noget andet det danske forsvars kamp i Bukarest. Med John Madsen som sikker ankermand og Jens Petersen som ihærdig oprydder, viste det danske forsvar international rutine og hårdhed.

Madsen & Co. kombinerede sig glimrende ud af problemerne og taklede igennem, så den sang i knoglerne på de rumænske favoritter, der slet ikke var parat til denne udfordring. I den sidste ende slap Rumænien fra kampen om ikke med æren i behold, så i hvert fald med retten til en omkamp.

Rumænerne pressede det danske hold helt tilbage i hele 2. halvleg. Det udviklede sig til en hård kamp mod overmagten for de heroisk kæmpende danskere, men til forskel fra tidligere udekampe var holdet indimellem fortsat i stand til at spille sig ud af de vanskelige situationer. Selv i trængselen var der internationalt snit over det danske spil. Spillerne var efter kampen naturligvis meget trætte, men tilfredse.

Der er ikke noget at sige til, at landstræner Poul Petersen var meget begejstret efter kampen: Det var en mandfolkepræstation af højeste karat. Jeg havde faktisk regnet med et nederlag, og så går vi hen og vinder over en så stærk nation.

De 3 danske mål i Bukarest var hver især af meget høj klasse og gengives neden for. Kampen blev ikke vist i fjernsynet, så de historiske mål findes næppe i DR’s arkiver.

1 min - Kjeld Thorst (0-1) på fabelagtigt langskud. Efter 19 sekunder opsnapper AAB-innerwingen Kjeld Thorst en løs bold og trækker med den mod det rumænske mål. Der er ingen rumæner, der forsøger at bremse hans fremstød. En halv snes meter uden for straffesparksfeltet knalder han løs. Bolden stryger op i venstre målhjørne med et drøn, medens målmanden spræller forgæves. Bolden er i mål – selv til målscorerens store overraskelse.

Billede i Fodboldåret side 42 og Nordens Mestre side 129.

9. min - Kjeld Thorst (0-2) bliver ved med at chokere rumænerne. Fra egen banehalvdel sender Ole Sørensen over 30-40 meter en præcis aflevering frem i det rumænske felt. I tæt mand til mand duel med centerhalfen Nunweiler når Thorst bolden først lige foran målmanden. Kjeld Thorst trækker bolden til venstre om målmanden og placerer derefter bolden i nettet. Den rumænske fløjhalf når ikke tilbage til at stoppe bolden, men ender selv i nettet.

Billedeserie i Fodboldåret side 44 og Nordens Mestre side 128, samt Politiken.

17. min - Carl Bertelsen (0-3) på hovedstød. Fra venstre side af banen lægger Jens Petersen en præcis centring ind i hovedet på Carl Bertelsen, der har placeret sig midt i straffesparksfeltet. Mellem to forsvarere når Esbjerg-wingen højest og header smukt bolden modsat, så den i en lige linje går i kassen til højre for målmanden, som slet ikke når at reagere.

Billede i Fodboldåret 63, side 47 og Nordens Mestre side 145.

28. november: Danmark-Rumænien 1-2 (0-1) efter forlænget spilletid OL-kvalifikation 1964

7. minutter inde i den forlængede spilletids 2. halvleg på den skandaløst dårlige bane i Torino afgjorde den rumænske innerwing M. Sasu, at Rumænien skulle have glæden af at spille mod Bulgarien om den endelig kvalifikation til OL 1964 i Tokio.

Men set over hele kampen burde det have været Danmark, der var kommet videre. Landsholdet var faktisk kun et brændt straffespark af Jens Petersen fra at kvalificere sig til næste runde. 

De 11 sejrherrer fra den foregående kamp i Bukarest fik alle ganske naturligt genvalg af landstræner Poul Petersen, medens rumænerne foretog en del udskiftninger.

Den rumænske landstræner begik heller ikke en gang til den fejl at undervurdere danskerne, men beordrede fra start et tæt markering af midtbanefolkene Ole Sørensen og Bent Hansen, der overlegent havde styret opspillet i Bukarest og skabt grundlaget for de hurtige danske chok-scoringer.

I det lys var det så meget mere forbavsende, at landsholdet var i stand til i store dele af kampen at dominere spillet og trykke rumænerne, som ellers alle var topmotiverede og velforberedte på opgaven.

De kun 3.000 tilskuere kunne se, at begge hold havde det svært på den tunge savsmuldsbane.

Ingen af holdene fik kombinationsspillet til at flyde godt, og kampen var fattig på målchancer. Nogen gange sad bolden ganske enkelt fast i savsmuldet, hvilket bl.a. forhindrede en dansk scoring af fynboen John Danielsen, hvis hovedstød blev hængende i savsmuldet efter at bolden havde ramt indersiden af stolpen.

Minuttet efter det rumænske føringsmål i 1. halvleg ved Creiniceanu fik Danmark tilkendt et straffespark af den udmærkede italienske dommer Campanati. Ole Madsen var sluppet forbi en af backerne i det rumænske straffesparksfelt, men blev fældet, så han trimlede flere gange omkring på hovedet. Dommeren tøvede ikke med at pege på pletten.

Jens Petersen skød desværre for danskerne helt forbi det rumænske mål, fordi han i tilløbet til bolden gled i savsmuldet. Danmark fik dog fortjent udlignet, da der manglede 6 minutter af kampen.

Rumænernes sejrsmål lugtede stærkt af offside.

Den store innerwing Constantin spillede Sasu fri, men de danske forsvarspiller havde allerede trukket ham offside, selv om Jens Petersen tøvede lidt. Da dommerens fløjte ikke lød, susede Sasu mod de danske mål, hvor han elegant løftede bolden over den fremstormende Erik Lykke Sørensen. 

Kampen var afgjort. Efter kampen gav den italienske dommer udtryk for, at han var meget sikker i sin bedømmelse af spilsituationen, der første til sejrsmålet.

Landstræner Poul Petersen fandt, at holdets præstation var større end i Rumænien: Vi havde langt det meste af spillet i den ordinære kamps 2. halvleg, men desværre ikke heldet.

84. min - Kjeld Thorst (1-1) støder bolden det sidste stykke over målstregen. Målet opstod efter, at John Danielsen, der var en af sit holds bedste, afleverede dybt til den fremrykkende Jens Petersen i venstre angrebsside.

Tæt på baglinjen lykkes det for Esbjerg-manden at smække bolden ind højt og skråt tilbage foran det rumænske mål. Svævende i luften header Carl Bertelsen bolden ned i jorden. Bolden er - på grund af savsmuldet - langsomt på vej i mål, men Kjeld Thorst, der også i de hektiske slutminutter er søgt ind i feltet, giver bolden det sidste skub over målstregen.

Efter kampen var der tvivl om, hvem der lavede målet. Thorst gav således udtryk for, at bolden allerede havde passeret målstregen, da han kom til.

Der er ingen billeder af det danske mål, og kampen blev heller ikke transmitteret fra Italien.

4. december: Luxembourg-Danmark 3-3 (2-2) Nations Cup kvartfinale

Den første kvartfinale i Nations Cup turneringen på Stadion Municipal blev først og fremmest HIK-angriberens Ole Madsens landskamp. Den 28 årige anfører udgjorde en sand enmands-hær, som spillerne fra Luxembourg slet ikke kunne stoppe, hverken i denne kamp eller i de 2 følgende kampe, der skulle afgøre, hvilket af holdene skulle med til de afgørende kampe i Spanien 1964.

De tre mål var alle et resultat af dynamiske gennembrud fra midten af banen, hvor Ole Madsen stormede igennem det fortvivlede og desperat efterhalsende fire mands-forsvar, som Luxembourg stillede op med. Efter kampen blev Ole Madsens indsats karakteriseret på følgende måde:

Han tackler som en damptromle, snurrer rundt som en top, har en balletdansers balance og er hurtig som en hind.

Det luxembourgske landshold overraskede danskerne og de 7.000 tilskuere fra start.  Allerede efter 1 minut lå bolden i nettet bag Erik Lykke Sørensen – sat ind af innerwingen Louis Pilot. Den lille nation spillede enkelt, direkte og skød på mål på enhver mulighed. Målene var ikke resultat af gennemspillede angreb, men af en effektiv udnyttelse af returbolde og pludseligt opstående muligheder efter dødbolde.

Især i 1. halvleg fremstod Luxembourg som langt det mest effektive hold på banen.

Danskerne spillede meget mere poleret og finesseagtigt, men de danske angribere Madsen og Kjeld Thorst løb i offside mindst 20 gang. Offside-taktikken var derfor effektiv, men blev også dyr for Luxembourg.

De 3 danske mål var et resultat af, at danskerne var i stand til at overspille det luxembourgske forsvar og offside-fælderne. Landstræner Poul Petersen kunne især i 2. halvleg have forsøgt at snyde Luxembourgs forsvarsfælde endnu mere.

De danske fløje John Danielsen og Carl Bertelsen blev forsømt, og burde have været sat bedre i scene, da deres hurtighed og præcision gav dem overtaget i forhold til deres direkte modspillere. Den danske midtbanegeneral Ole Sørensen valgte ofte det fikse kombinationsspil, der mod Rumænien havde fungeret godt, men burde i denne kamp oftere have valgt den lange aflevering på tværs til de danske wings.

I 2. halvleg fik både Kjeld Thorst og Carl Bertelsen gode muligheder for at sikre danskerne sejren. En dribling for meget eller en tøven foran målet cementerede i stedet det uafgjorte resultat.

Landsholdet kunne efter kampen se frem til returkampen 8 dage senere i København. Ingen var dog på grund af hjemmebanen sikre på, at danskerne ville komme videre. Luxembourg havde afsløret sig som en seriøs modstander, der ikke lagde sig ned på forhånd.

Den danske træner Poul Petersen var tilfreds med kampen: Vi må jo huske på, at vi har hjemmekamp næste gang.

9. min - Ole Madsen (1-1) snyder 3-4 mand inden han scorer. Målet indledes med, at Kjeld Thorst på midten af banen takler en modstander. Bolden springer til Ole Madsen, der fluks tager bolden med sig. På vej mod det luxembourgske mål snyder han med hurtige snævre træk 2-3 mand, inden han med sit venstre ben fladt skyder bolden forbi Nicolas Schmitt. Ole Madsen har forinden driblet næsten en halv banelængde.

23. min - Ole Madsen (2-2) laver sit andet mål på gennembrud fra midten. B1909-wingen John Danielsen afleverer i dybden til den fremstormende Ole Madsen. Han får kontrol over bolden midt på Luxembourgs banehalvdel. Med bolden på fødderne drøner angriberen som et eksprestog forbi centerhalfen Fernand Brosius. Energisk kommer Ole Madsen helt fri foran mål og udligner med et skud med højrefoden fra en position lidt til venstre i Luxembourgs forsvarsside.

Billede i Politiken.

46. min - Ole Madsen (2-3) bringer i 2. halvlegs første minut Danmark foran. Ingen spiller fra Luxembourg rører overhovedet bolden fra den gives op til den ligger i nettet. Med Ole Sørensen som primus motor kombinerer danskerne fikst på midten af banen. Boldøvelsen afsluttes med en præcis aflevering til Ole Madsen, der står fri i straffesparksfeltet. Dobbeltmålscoreren er helt alene med målmanden og prikker koldblodigt bolden i mål til dansk føring.

Billede i Politiken.

Hverken de tre Madsen-mål i denne kamp eller de 2 efterfølgende i København har været vist i dansk TV.

10. december: Danmark-Luxembourg 2-2 (1-1) Nations Cup kvartfinale

Henning Enoksen spillede sin landskamp nr. 43 i stedet for Kjeld Thorst, der var blevet sat af. John Danielsen rykkede ind som angriber, mens Enoksen spillede venstre fløj. Det danske hold var klar til kamp – det var banen derimod overhovedet ikke. Den var en månelandskab med huller og ujævnheder, der blev værre efterhånden som banen blev vådere.

40.000 tilskuere have skruet forventningerne gevaldigt op til en dansk sejr, men måtte skuffede gå hjem i aftenmørket over Østerbro. Svenskerkampsstemningen blev forvandlet til nederlagsstemning garneret med et idiotisk flaskekast fra nogle tilskuere.

Da Ole Madsen 20 minutter før tid bragte Danmark foran med 2-1, begyndte juleaftensstemningen ellers at brede sig på lægterne. Det lignede dansk slutspilsdeltagelse for første gang i en turnering for professionelle landshold. Julestemningen blev brat ødelagt, da den luxembourgske højre innerwing Ady Schmidt 8 minutter for slutfløjt fra 25 meters afstand drønede bolden forbi en sagesløs Erik Lykke Sørensen.

Udligningen var fortjent, for landsholdet skuffede sine tilhængere i denne afgørende kamp. De danske spillere tænkte, reagerede og spillede for langsomt og upræcist. Luxembourg med anfører Ernest Brenner i spidsen var det bedste hold og fremstod som favorit til den afgørende kamp i Amsterdam 8 dage senere.

Danskerne startede kampen friskt og have tilsyneladende taget ved lære af kampen 8 dage tidligere. Snævre kombinationer var blevet afløst af direkte spil til fløjene Enoksen og Carl Bertelsen, der skulle sætte Luxembourgs offside-taktik ud af spillet. Det gav nogle gode opspil, hvor der dog manglede præcision i den sidste aflevering.

Derfor var det ikke fortjent, at Luxembourg kom foran efter 13 minutter efter en dansk forsvarsfejl. Det danske forsvar blev spillet tyndt i sin venstre side. Både målmand Erik Lykke Sørensen og forsvarets dirigent John Madsen gik galt af en aflevering indover, som fik lov til at sejle videre til Johnny Leonard i den modsatte side, der uhindret skubbede bolden i mål. Der var ikke skyggen at se af den danske højre back Kaj Johansen, som burde have dækket den frit stående målscorer. 

Kampen blev beskæmmet af, at idiotiske tilskuere flere gange kastede en flaske på banen. Det fik væsentlig indflydelse ved den andet danske målscoring, da den luxembourgske målmand blev ramt, så han tabte bolden for fødderne af Carl Bertelsen.

Flytningen af John Danielsen fra fløjen til en position som tilbagetrukket innerwing var ingen succes, fordi landsholdet manglede de gennembrud på venstre fløj, der havde skabt gode muligheder i den første kamp. Danmark manglede angribere i front, fordi Luxembourg vogtede på Ole Madsen så godt som muligt, mens både Danielsen og Ole Sørensen huserede på midtbanen.

Vi gik i stå, og det er jeg skuffet over, sagde landtræner Poul Petersen. Banen var ganske vist meget dårlig, men derfor synes jeg, at vi skulle have koncentreret os mere og undgået de mange dårlige afleveringer.

16. min - Ole Madsen (1-1) bringer fortjent balance i regnskabet. Danmark har fået hjørnespark. Ole Sørensen sparker bolden højt indover, hvor backen Brenner header bolden ud til Henning Enoksen. Han reagerer hurtigt og løfter bolden halvhøjt ind foran mål til Ole Madsen, der med hovedet snitter bolden videre i mål.

70. min - Ole Madsen (2-1) laver mål på offside. Danmark får frispark uden for straffesparkfeltet. Ole Sørensen skyder hurtigt bolden ind i feltet. Det er ikke til at bedømme om det er tænkt som en aflevering eller som et skud på mål.

Målmanden Nicolas Schmitt griber bolden, men taber den ned foran Carl Bertelsen, formodentlig på grund af en indkastet flaske. Esbjerg-spilleren skubber bolden videre til Ole Madsen, der i afleveringsøjeblikket er forreste mand på banen og derfor i klar offside. Ole Madsen skubber nemt bolden i mål, medens målmanden styrter protesterende frem mod den franske dommer Barbecan.

Billede i Politiken.

18. december: Danmark-Luxembourg 1-0 (1-0) Nations Cup kvartfinale omkamp

Med en fortjent 1-0 sejr over Luxembourg i den tredje og afgørende kamp i Amsterdam kvalificerede det danske landshold sig til slutspillet i Nations Cup turneringen, der var forløberen for det senere euromesterskab (EM). Danmark var hermed blandt de sidste 4 nationer i turneringen - efter at have udnyttet en meget heldig lodtrækning undervejs, hvor landsholdet i de forudgående kvalifikationskampe havde trukket Malta og Albanien som modstandere.

Ole Madsen afgjorde kampen 2 minutter før halvlegspausen og lavede derved sit 6. mål i træk mod Luxembourg. Det samlede resultat af de 3 kampe kunne i stedet have været Ole Madsen versus Luxembourg 6-5.

Kjeld Thorst fra AAB vendte tilbage til landsholdet – ikke i angrebet, men på midtbanen på grund af Ole Sørensens afbud.

5.700 tilskuere på det olympiske stadion i Amsterdam overværede en meget lige kamp. I 1. halvleg havde de luxembourgske spillere det meste af spillet og kom til mange afslutninger, der enten prellede af på Erik Lykke Sørensen eller blev opfanget af de 2 stærke Esbjerg-spillere John Madsen eller Jens Petersen – årets spiller 1963.

I 2. halvleg tilspillede Danmark sig de farligste chancer. Sejren burde derfor have været mere sikker, men især Henning Enoksen valgte ofte at aflevere ind på midten i stedet for at trykke af med sit farlige venstreben, der på den glatte bane kunne have gjort forskellen.

Den hollandske dommer Piet Roomer havde vanskelige vilkår. I 1. halvleg var banen indhyllet i tæt tåge, der i 2. halvleg blev til sne. Spillerne gik hårdt til hinanden, hvilket i mange tilfælde blev forværret af den sneglatte bane.

Erik Lykke Sørensen stod blændende på mål. Han var god til at gå frem og bokse til de høje bolde, som luxembourgerne pumpede ind i feltet for at udnytte deres overlegenhed i hovedspillet.

Den 26 årige centerhalf John Madsen cementerede gennem hele kampen, at han mere end nogen anden havde æren for Danmarks kvalifikation til slutspillet. Den hårdføre esbjergensers spil var i alle de vanskelige kvalifikationskampe i efteråret 1963 af høj international klasse. John Madsen bevarede hovedet koldt i de hektiske nervekampe. Derfor var det ærgerligt, at han stoppede på landsholdet efter denne kamp.

42 - Ole Madsen (1-0) scorer efter fint opspil. Målet starter med, at målmanden Lykke Sørensen sparker bolden ud til Bent Hansen, der afleverer kort til Kjeld Thorst. AAB-spilleren dribler med bolden omkring midtercirklen, inden han overrumplende med ydersiden af højre fod sparker bolden frem til nr. 10 John Danielsen, der er løbet frem i Luxembourgs venstre forsvarsside.

Fynboen Danielsen modtager bolden mellem 2 forsvarsspillere fra Luxembourg, der sammen med det øvrige forsvar er rykket højt op på den luxembourgske banehalvdel. John Danielsen centrer ind mod midten til en udækket Ole Madsen, hvis tætteste modstander befinder sig bag ham. Den danske angriber tæmmer kort bolden med knæet og skyder herefter bolden fladt i mål til højre for målmanden, der kaster sig forgæves. Gunner Nu Hansen udbryder på TV: Der er mål!

Ole Madsens afgørende mål er gengivet i Danmarks Radios ’s 40 års jubilæums-kavalkade Og der er mål!, der blev vist i 1989 med Tommy Troelsen som vært og Gunner Nu Hansen, Flemming Nielsen og Morten Olsen som gæster. Programmet er indtil videre ikke gjort tilgængeligt på DR/Historisk Univers eller DR/Bonanza.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.08 | 17:11

senden kopi image maelk styrker dbu

...
29.07 | 21:25

Hej, Jeg har nogle af de gamle spiller kort bla. den du har i en af dine artikler med Heinz Hildebrandt. Ved du hvor de kort stammer fra? Mvh, Flemming

...
29.07 | 21:22

Hi Anders, I have a lot of Autopraphs from Swedish players from 1970 and 1980 - Where can I sell therse

...
16.06 | 22:15

Søger program fra den 15/5 1959 Cardiff - Brønshøj Boldklub

...
Du kan lide denne side