Landskampe i 1962
Landskampe 1962

Opdateret den 15. august 2016

 

Danmark har scoret – Danske landskampsmål 1962

 

1962 – En målfest med imponerende 32 mål i 9 kampe

DBU havde ansat den tidligere AB-træner Poul Petersen som ny rigstræner i stedet for Arne Sørensen, der efter eget ønske var fratrådt.

Det var fortsat DBU´s fem mand store udtagelseskomite (UK) bestående af formanden Erik Spang Larsen, Ib Skotnborg, Eyolf Kleven, Søren Agerschou og Erik Hansen, der valgte de 11 spillere, der skulle begynde en landskamp, samt de fire reserver, der tog plads på bænken ved siden af rigstræneren.

Poul Petersen havde i perioden 1946-1952 spillet 34 landskampe som back. Han missede OL i London i 1948 på grund af en skade, men kom med 4 år senere til de olympiske lege i Helsingfors i 1952, hvor han spillede sine tre sidste landskampe for Danmark. I 1947 havde den fine tekniker spillet en opvisningskamp for et udvalgt Europa-hold mod Storbritannien, hvilket efterfølgende gav ham tilnavnet Europa-Poul.

Den nye landstræner havde sin første vanskelige opgave mod Østtyskland på udebane i slutningen af maj. Inden rejsen til Leipzig fik landsholdskandidaterne i løbet af april og maj mulighed for at komme i ordentlige omdrejninger gennem flere internationale opvisningskampe mod attraktive udenlandske klubber. Især var der fokus på de udfordrende show-kampe mod de stærke italienske mandskaber Atalanta BC og Bologna FC, der med deres danske nyerhvervelser var på fodboldturne i Norden.

DBU havde tilmeldt landsholdet til Nations Cup, som var det uofficielle europamesterskab for landshold. Den første turnering, der var uden de største nationer Vesttyskland, England og Italien, havde Sovjetunionen vundet i 1960, men tilmeldingstallene til EM 1964 viste, at interessen for denne nye landsholdsturnering var stigende. Det glædede naturligvis førstemanden for UEFA Ebbe Schwartz. DBU-formanden havde fået det ærefulde hverv som UEFA’s første præsident i 1954, da UEFA blev stiftet i Basel, Schweiz.

Tirsdag den 17. april 2016 kl. 19.00: Alliancen-Gremio FB Porto Alegrense 2-3 (1-1)

Den internationale fodboldsæson åbnede med et glædeligt gensyn med det stærke brasilianske klubhold Gremio FB fra provinsbyen Porto Alegre, der også var gæster i Idrætsparken i 1961. De sydamerikanske boldartister var på en Europa-turne og skulle forsøge at gentage den sikre sejr på 3-0 fra i fjor.

Efter et ærgerligt sidste øjebliks afbud fra den vigtige angrebsspiller Ole Madsen stillede Alliancen op med følgende start-elever:

Alliancen

 

Henrik Jørgensen, Vanløse IF

 

 

Mogens Jacobsen, Brønshøj BK

Preben Arentoft, Brønshøj BK

Villy Kragh, Brønshøj BK

Benny Lohse, Brønshøj BK

Anders Hey, HIK

Erik Dyreborg, Næstved IF

Jørgen Hansen, Næstved IF

Jørgen K. Pedersen, Brønshøj BK

Erik Nielsen, Brønshøj BK

Poul Jensen, Vanløse IF

Alliancen havde fået forstærkning af de to NIF-spillere Jørgen Hansen og Erik Dyreborg, tidligere Poulsen og bestod derudover af en rutineret stamme af Brønshøj-spillere. Forstadsklubben var netop rykket op i 1. division.

De mange tusinde tilskuere var optimistisk mødt frem i Idrætsparken for at nyde de brasilianske boldekvilibrister, men endte med at glæde sig mere over Alliancens sammenbragte børn, der til sidst fuldstændigt havde krammet på de opreklamerede sydamerikanere. Det var sort uretfærdighed, at gæsterne vandt 3-2. Publikum savnede spillere som Pele, Didi eller Garrincha, der kunne trylle med bolden og foretage sig det uventede. Gæsterne var på mange måder et meget ordinært hold.

Den hårdt arbejdende BB-centerforward Jørgen Pedersen, der var en god spilstation, scorede begge hjemmeholdets mål, det første efter glimrende forarbejde af innerwingen Jørgen Hansen.

Bedst var centerhalfen Villy Kragh, der med sin forudseenhed trevlede meget af brasilianernes spil op, og angrebsdirigenten Erik Nielsen, der med præcise førstegangsafleveringer satte sine holdkammerater i scene.

Medlemmerne af udtagelseskomiteen i DBU kunne sætte et mere end godkendt-tegn ud for de fleste af Brønshøj-spillerne, der alle havde ydet en strålende indsats. Derimod kunne både DBU og publikum igen beklage sig over, at lysanlægget i Idrætsparken var for dårligt til aftenkampe. I løbet af aftenen spredte følgende historie sig på lægterne: Hvilken lighed er der mellem en statistik og Idrætsparkens lysmaster? Ingen af dem kaster ordentligt lys over tingene, men er gode at støtte sig til!

Torsdag den 26. april 1962 kl. 19.00: Alliancen-Bologna FC 2-2 (1-0)

Venskabskamp i Københavns Idrætspark

Ugen efter skulle de blåstribede spillere fra Alliancen i ilden igen. Modstanderen var det eftertragtede italienske ligahold Bologna FC, hvor Danmarks mest populære fodboldspiller Harald Nielsen huserede i front efter en langsom start i den sydeuropæiske liga. Der var lagt op til en herlig folkefest med Guld-Harald i centrum.

På Alliancens hold var der i forhold til Gremio-kampen genvalg på de fleste pladser. Den lovende Palle Jensen fra KFUM erstattede en skadet Benny Lohse i forsvaret. Med seks mand var boldklubben i Brønshøj fortsat stærkt repræsenteret:

Alliancen

 

Henrik Jørgensen, Vanløse IF

 

 

Mogens Jacobsen, Brønshøj BK

Preben Arentoft, Brønshøj BK

Villy Kragh, Brønshøj BK

Palle Jensen, KFUM København

Jørgen Laursen, Brønshøj BK

Erik Dyreborg, Næstved IF

Jørgen Hansen, Næstved IF

Jørgen K. Pedersen, Brønshøj BK

Erik Nielsen, Brønshøj BK

Poul Jensen, Vanløse IF

Lederne i Bologna havde modstræbende indvilliget i at sætte den tidligere KB-wing Leif Mortensen på holdkortet. Han tilhørte en anden ligaklub Udinese Calcio. Da den populære venstrefløj ikke var fast mand på sit hold i Norditalien, så arrangørerne en fordel ved at have Leif Mortensen med på plakaten for derved at tiltrække flere københavnere.

Et dansk selvmål i sidste minut reddede de italienske stjerner fra den totale fiasko. Kampen var i 2. halvleg dramatisk, fordi italienerne bestemt ikke brød sig om at være bagud mod de upåagtede danskere. Alliancen leverede en ypperlig præstation ved ikke blot at give Bologna FC kamp til stregen, men også ved at lave to smukke og flotte mål.

Publikumsfavoritten Harald Nielsen fik ikke scoret og tiltrak sig i løbet af kampen en del negativ opmærksomhed på grund af sit pågående spil. På et tidspunkt brølede de 33.000 tilskuere i kor ”Ud med Harald”, da nordjyden i sin ubændige trang for at score bare et enkelt mål foran det store publikum hårdhændet fejede Benny Lohse af vejen. Det var tydeligt, at den danske yngling havde mange nerver på i kampen. I kampens første minut brændte Harald Nielsen en kæmpe mulighed, da han alene var brudt igennem det passive Alliance-forsvar.

Selv om de mange tilskuere var kommet for at se Harald Nielsen lave mål, sparede de ikke på begejstringen, da amatørerne fra Brønshøj og omegn begyndte at lege med i spillet.

To minutter før pausen kombinerede hjemmeholdet sig mesterligt igennem de italienske skanser. Bolden havnede til sidst hos den energiske Erik Dyreborg, der efter et fikst træk forbi sin opdækning drønede bolden i mål bag en forbavset Attilio Santarelli.

Den stakkels Leif Mortensen var i hele 1. halvleg blevet udsultet på venstre fløj, hvor han sjældent så skyggen af bolden. Det var tydeligt, at Bologna-spillerne ikke ønskede at inddrage den fremmede fugl i kombinationerne. Den slukørede dansker kom ikke ud til 2. halvleg.

I begyndelsen af 2. halvleg udlignede Harald Nielsen, men den myndige danske dommer Einer Poulsen annullerede korrekt målet for offside. På det tidspunkt havde målscoreren både nået at modtage lykønskninger fra hele holdet samt vinke til fanskaren, så alle italienerne stimlede sig sammen om dommeren og udtrykte i skarpe vendinger deres mishag med kendelsen. Tilskuerne følte sig i det øjeblik hensat til en rigtig ligakamp i Italien, hvor temperamenterne kogte og alle teatralske attituder blev bragt i anvendelse for at påvirke opmanden.

Brasilianeren Luís Vinício, der var direkte konkurrent til Harald Nielsen, fik til sidst udnyttet overtaget og headede udligningen i mål bag den storspillende Henrik Jørgensen. Men Alliancen lagde sig ikke ned i græsset af den grund. Som efter en fodbold-ABC førte københavnerne i smukke kombinationer bolden frem mod det italienske mål. Fra baglinjen afleverede Erik Dyreborg bolden til den modsatte side, hvor kraftbundet Poul Jensen kom løbende til. Med et hvin havnede bolden i mål, så det store publikum igen kunne bryde ud i jubel. Sensationen var tæt på at blive fuldbragt.

Målet til 2-2 var et resultat af et hurtigt opløb på kanten. Den indskiftede Antonio Renna kom fri på fløjen og fangede de bagerste geledder på hælene. I fuldt tilbageløb kom Preben Arentoft til at sætte foden til bolden, det peb i netmaskerne uden chance for Henrik Jørgensen. Italiens fjerdebedste mandskab havde med nød og næppe reddet uafgjort.

De danske spillere kunne over en bred kam notere sig masser af plusser i karakterbogen. Forsvaret havde efter en svag start spillet strålende og havde holdt Harald & Co fra de store chancer. Den bevægelige Erik Nielsen spillede igen godt og iscenesatte værternes spil. Brønshøj-strategen var ved at være vanskelig for UK at komme uden om til årets første landskamp.

3 dage senere besejrede italienerne Harald Nielsens gamle klub Frederikshavn forenede Idrætsklubber (FFI) med 4-1. En rystende nervøs Harald Nielsen måtte vente til fem minutter før tid, førend han scorede et forløsende mål. I bidende forårskulde var kampen det meste af tiden en skuffelse for de 11.000 tilskuere, der dog fik hilst pænt på deres lokale helt.

Det store fremmøde gav en pæn portion til deling blandt de få klubber i Fodboldalliancen. Den lille sammenslutning stiftet i 1940 havde altid været lillebror i forhold til københavnerklubbernes prestigeprojekt Stævnet, der siden 1904 havde haft et stort antal topklubber som gæster.

Søndag den 29. april 1962 kl. 14.00: OB-Atalanta BC 1-4 (0-1)

Venskabskamp på Odense Stadion

Den næste italienske gæst i Danmark var Atalanta Bergamasca Calcio fra Norditalien. Med to danske spillere Flemming Nielsen og Kurt Christensen i truppen var Bergamo-klubben lidt af en danskerklub. Tidligere havde spillere som Poul Rassi Rasmusen og Jørgen Leschly Sørensen lavet bunker af mål for de blå- og sortstribede italienere, der aldrig havde vundet en titel i støvlelandet.

Premieren på Atalantas turne i Danmark endte med en komfortabel sejr på 4-1. Gæsterne behøvede ikke at spille sig helt ud på Odense Stadion og havde mange chancer til at score endnu flere mål. Meget af tiden var kampen spil til et mål, nemlig jubilarens fra Odense Boldklub, der fyldte 75 år.

Flemming Nielsen repræsenterede de danske farver på strålende vis. I en mere tilbagetrukket position som den mest defensive af midtbanespillerne fodrede han sit hold med gode afleveringer. I to tilfælde gav han også prøver på sine berygtede langskud. Målet til 3-0 midt i 2. halvleg var også signeret den tidligere landsholdsspiller. OB’s landsholdsmålmand Finn Sterobo fik kun hånden på det lave skud fra Flemming Nielsen.

Den anden dansker Kurt Christensen havde det svært på sin tidligere hjemmebane. Intet ville ikke rigtigt lykkes for ham på denne festdag. Den tidligere OB-spiller var lidt overaskende kommet på kontrakt i Bergamo efter kun at have spillet en ungdomslandskamp. Den hårdt skydende Kurt Christensen havde dog fået en fin start på sæsonen i Italien og var fast mand på holdet.

De fynske tilskuere fik ikke meget spænding i kampen, men kunne nyde et homogent og stærkt klassemandskab med stærke individualister, der brutalt afslørede, at der var langt fodboldmæssigt fra Fyn til serie A.

Endelig blev der også spillet fodbold på Bornholm denne søndag eftermiddag. Jysk Boldspil Union vandt 4-0 over Bornholm. Der var stor interesse for unionskampen i Rønne. De mange jyske landsholdsspillere fik 1.700 forventningsfulde tilskuere til at møde frem på Rønne Stadion. Mål af Poul Bilde Jensen (2), Henning Enoksen, og Tommy Troelsen viste også, at spillerne fra Vejle Boldklub var ved at være i landsholdsform.

Tirsdag den 01. maj 1962 kl 18.00: Stævnet-Atalanta BC 2-4 (1-2)

Venskabskamp i Københavns Idrætspark

Den gamle idrætspark i København var atter skueplads for et populært dansk-italiensk venskabsopgør. Den tidligere landsholdsspiller Flemming Nielsen havde op til matchen i kraftige vendinger advaret sine holdkammerater om at undervurdere værterne. Alvoren i kampen kom også til udtryk ved, at Atalantas ledelse på sædvanlig vis havde givet tilsagn om en pæn bonus til deling i tilfælde af sejr.

23.000 forventningsfulde tilskuere bød højlydt Stævnet og Atalanta velkommen. Det rød-hvide hjemmehold stillede op i følgende formation:

Stævnet

 

Nils Jensen, KB

 

 

Gert Hansen, KB

Bent Hansen, B1903

Birger Larsen, BK Frem

Mogens Johansen, Skovshoved IF

Øivind Fangel, B1903

Finn Nielsen, AB

Jørgen Ravn, KB

Hans Andersen, Køge BK

Egon Rasmussen, Køge BK

Eyvind Clausen, KB

De italienske gæster viste sig at være et af de bedst fungerende hold, der længe havde været set i Danmark. Organisation, sammenspil og intensivt var på et meget højt niveau. Mange tilskuere savnede lidt mere sjov i gaden i form af sjove driblinger og vilde skud på mål, men italienerne forfaldt aldrig til de nemme løsning. Effektivt og målrettet kværnede Atalanta BC sin danske modstander ned under grønsværen uden fabellader og spil for galleriet.

Det tog noget tid, inden journalister og publikum havde vænnet sig til Flemming Nielsens nye defensive rolle. Han bevægede sig sjældent over midterlinjen og bidrog først og fremmest til at afsikre norditalienerne bagude. I forhold til velmagtsdagene på landsholdet, hvor Flemming Nielsen agerede meget offensivt, var den lange tidligere AB-spiller blevet et forankringspunkt, der bandt spillet sammen. Hertil kom, at han fysisk og konditionsmæssigt havde lagt yderligere muskelstyrke og løbepensum på. 

Den anden dansker Kurt Christensen havde en flot aften, som han kronede med to mål. Holdkammeraterne forstod med gode stikninger at sætte den arbejdsomme dansker i scene, så han kunne brillere foran sine landsmænd på lægterne.

De to mål af Stævnet blev lavet af sjællænderen Egon Rasmussen på hovedstød og københavneren Jørgen Ravn med indersiden i slutminutterne.

Kampen viste, at halfbacken Bent Hansen fortsat var i landsholdsform. Teknisk var han en af de få danskere, der kunne matche gæsterne. I forhold til landsholdet afslørede venskabskampen ellers ikke nye spillere, der kunne komme på tale til landsholdet.

Samme aften tog Esbjerg fB imod Harald Nielsen og Bologna FC. Efter et langt tilløb fik Harald Nielsen omsider hul på bylden. Det blev til tre mål i 5-0 sejren over danmarksmestrene. 15.000 tilskuere havde en fin aften ved vestkysten.

Tirsdag den 15. maj 1962 kl. 18.30: Stævnet-Arsenal FC 1-1 (0-0)

Venskabskamp i Københavns Idrætspark

Det berømte storhold fra London var for syvende gang på turne i Skandinavien. I 32 opvisningskampe mod skandinaviske hold var det ikke blevet til et eneste nederlag. Et afbudssvækket Stævne-hold havde ikke de bedste udsigter til at ændre på den statistik:

Stævnet

 

Jørn Larsen, B1903

 

 

Leif Rønnow Petersen, B93

Børge Rasmussen, B1903

Ole Forsing, B1903

Mogens Johansen, Skovshoved IF

Jørgen Storm Hansen, BK Frem

Leif Hammer, AB

Villy Schøne, Skovshoved IF

John Njor, AB

Ole Sørensen, KB

Egon Rasmussen, Køge BK

Kun 8.300 tilskuere fandt det værd at tage i Idrætsparken for at se britisk fodbold. De tilskuere, der blev væk, gik ikke glip af noget. The Gunners viste sig fuldstændigt at have mistet glansen fra fortiden. Englænderholdet var uden profiler og spillede en ganske jævn omgang fodbold. Tempoet var sommetider højt, men det førte ikke til afslutninger på den solide Jørn Larsen, der især var hurtig på stregen.

Kampens lyspunkt var Stævnets nye forsvar med den tidligere ungdomslandsholdsspiller Leif Rønnow Petersen, førsteårs-senioren Ole Forsing og Jørgen Storm Hansen. De tre nytilkomne havde ikke besvær med at holde de britiske angribere stangen, selv om Arsenal angreb i et væk. Påfaldende var det, at banens bedste spiller var centerhalfen Ole Forsing, der helt overstrålede sine professionelle kollegaer i den anden ende af banen.

Den lynhurtige John Njor satte flere gange englænderne på prøve med sit uortodokse spil. Koldt udnyttede AB-angriberen også en misforståelse mellem målmanden Ian McKechnie og centerhalfen Terry Neil, så han utvungent kunne trille en tabt bold i mål. Føringen holdt dog ikke kampen ud. Innerwingen Gerry Ward udlignede for Arsenal.

De skuffede tilskuere gik hjem i aftenmørkenet med følelse af, at man godt kunne glemme Arsenal som en særlig fodboldattraktion.

Onsdag den 16. maj 1962: Sjællands Boldspil Union-Fyns Boldspil Union 1-4 (0-2)

Lokalunionskamp på Næstved Stadion

SBU havde inviteret 1.000 spændte drenge gratis til fodboldgalla på Næstved Stadion. I øsende regnvejr så de det fynske mandskab vinde en fortjent sejr på 4-1, om end sejren var i overkanten efter spil og chancer.

Sjællænderne præsenterede følgende hold med én aktuel landsholdsspiler Jørgen Hansen og et par ungdomslandsholdsspillere Erik Dyreborg og Hans Andersen:

SBU

 

Mogens Johansen, Køge BK

 

 

John Bjørnholt, Køge BK

Børge Andersen, Køge BK

Jørgen Bentsen, AB

Orla Astrup Madsen, Lyngby BK

Kurt Nielsen, Køge BK

Jørgen Hansen, Næstved IF

Erik Dyreborg, Næstved IF

Hans Andersen, Køge BK

Ole Jørgensen, Køge BK

Mogens Nielsen, Lyngby BK

Forskellen på de to hold var angriberne. De fynske forwards var langt farligere end sjællænderne.

Gæsterne var draget til Næstved med følgende hold:

FBU

 

Finn Sterobo, OB

 

 

Kai Johansen, OB

Bent Hansen, B1913

Kaj Andersen, B1913

Erik Nielsen, OB

Finn Helveg, B1913

Bent Schmidt Hansen, OB

Mogens Engstrøm, B1909

Helge Jørgensen, Odense KFUM

Bent Løfqvist, B1913

Palle Bruun, B1913

Den pågående Bent Løfqvist i absolut topform åbnede ballet i 1. halvleg, da B1913-centerforwarden smukt helflugtede bolden i mål. Klubkammeraten fra Odense-forstaden Bolbro Palle Bruun øgede til 2-0 inden tepausen.

I 2. halvleg trak et kraftigt uvejr op – både over Næstved og SBU-mandskabet. Midtbaneregissøren Helge Jørgensen spillede endnu engang den energiske Bent Løfqvist fri midt for mål, og så stod der 3-0 til FBU.

Under taktfast bifald fra de forkomne og våde drenge lykkedes det Erik Dyreborg at reducere, men fynboerne nåede dog at cementere den store sejr i slutminutterne. 2. division-spilleren fra Odense KFUM Helge Jørgensen var skarpretteren.

Banens bedste spiller var lille Jørgen Hansen fra SBU. Den landsholdsaktuelle Næstved-spiller boltrede sig på hjemmebanen og var både i løb og spilopfattelse et hestehoved foran de andre spillere på banen. Repræsentanterne fra UK kunne ånde lettet op over, at landsholdets højre wing havde fundet formen til kampen mod Østtyskland ugen efter.

Onsdag den 23. maj 1962 kl. 17.15: DDR-Danmark 4-1 (2-1)

Venskabskamp i Zentral Stadion i Leipzig

Det danske landshold stillede op mod Østtyskland uden nogen form for landsholdssamling overhovedet. Fællestræningen om vinteren samt de individuelle træningsprogrammer var blevet afviklet efter Arne Sørensens afgang som rigstræner. Eneste trøst for Udtagelseskomiteen (UK) var, at flere af spillerne havde internationale venskabskampe i benene efter de italienske klubbers forårsbesøg i Danmark.

Den nye rigstræner Poul Petersen samt de fem mand i UK havde kun haft lejlighed til at kikke på spillerne i kampene i Danmarksturneringen og venskabskampene, men rigstræneren havde aldrig trænet med holdet og mødte først spillerne dagen før, da holdet steg om bord på det chartrede passagerfly, der skulle flyve igennem den internationale luftkorridor til Leipzig.

Frygten for at udløse krav fra spillerne om honorering havde fået DBU til helt at droppe krav om deltagelse i fællestræning og træningskampe. Danmark skulle være et landshold for rene amatørspillere, og dette hensyn vægtede tungere end kampens forberedelse og udfald. Det var i hvert fald DBU’s udgangspunkt til årets første landskamp.

Danmark stillede med en række debutanter samt spillere, der kun havde spillet få landskampe:

Danmark A

 

Finn Sterobo, OB

 

 

John Madsen, Esbjerg fB

Bent Hansen, B1903

Villy Kragh, Brønshøj BK

Egon Jensen, Esbjerg fB

Poul Jensen, Vejle BK (A)

Jørgen Hansen, Næstved IF

Erik Nielsen, Brønshøj BK

Ole Madsen, HIK

Henning Enoksen, AGF

Poul Mejer, Vejle BK

Reserver:

·        Henrik Jørgensen, Vanløse IF

·        Kai Johansen, OB

·        Jørgen Olesen, AGF

·        Carl Bertelsen, Esbjerg fB

I målet debuterede OB-målmanden Finn Sterobo. Den 28årige fynbo havde været reservemålmand flere gange og havde også været med på OL-holdet i 1960.

Den anden debutant var den 24årige Erik Nielsen, der havde stor succes hos Brønshøj Boldklubs unge himmelstormere. Nielsen skulle være med til at organisere det danske spil på midtbanen. Brønshøjspilleren var anerkendt for sine fine førstegangsafleveringer, der fik forstadsklubbens spil til at flyde i smukke mønstre.

Den bundsolide centerhalf John Madsen blev rykket ud på en uvant post som højre back, medens anfører Poul Jensen fortsætter som venstre back, selv om han ikke helt var i kampform efter en skade. Store og stærke Villy Kragh fra Brønshøj var kaldt under fanerne igen for at holde fast på det nye østtyske angrebshåb Henning Frenzel, der tilmed spillede på sin klub SC Lokomotive Leipzigs hjemmebane.

På midten var der genvalg til de to rutinerede landsholdsspillere Bent Hansen fra B1903 og Egon Jensen fra mestrene fra Esbjerg, mens debutanten Erik Nielsen skulle overføre sine kreative evner fra Brønshøj til landsholdet. Det var landstrænerens håb, at de mere erfarne spillere Jørgen Hansen, Ole Madsen, Henning Enoksen og Poul Mejer kunne skabe tilstrækkelig uro i det østtyske forsvar til at score et par mål.

Østtyskerne derimod var i topform. Hjemmeholdet havde allerede spillet mod Sovjetunionen og Jugoslavien og havde været i træningslejr i 14 dage. De tyske ledere så frem til at besejre OL-turneringens overraskende sølvvindere som en oprejsning, da man forinden havde tabt til guldvinderne fra Jugoslavien. Der var hos tyskerne kun 3 gengangere fra det hold, der havde fået uafgjort i København året før. Den store spil-iscenesætter 35årige Günther Schröter, der havde været med i København, var fortsat omdrejningspunkt for holdet.

Der var absolut ingen kommentatorer i Danmark, der regnede med point i den kamp, men håbet var, at de lynhurtige erfarne angribere med stærke individuelle kompetencer i mand til mand-spillet vil give Danmark nogle muligheder. Det vigtigste var at undgå at komme bagud i begyndelsen og holde østtyskerne stangen så lang tid som muligt. 

De 30.000 tilskuere fyldte ikke så meget på det store stadion med plads til 100.000. Men de trofaste tilskuere så deres eget hjemmehold kører en sikker sejr hjem, der burde have været meget større end 4-1.

Efter 8 minutter kom hjemmeholdet foran på et fladt skud - efter at bolden havde været ude over baglinjen, men dommeren P. Kowaldt fra Polen reagerede ikke på de danske spilleres appel.

08.min – Günther Schröter (1-0) åbner ballet med en sikker scoring, da de danske spillere er holdt op med at løbe efter bolden, da de med rette er sikre på, at der er hjørnespark til Østtyskland. Værternes hurtige wing Wirth centrer ind mod midten, hvor Schröter står klar til at modtage bolden. Med en smukt skruet skud placerer han bolden lavt til venstre for den chanceløse Finn Sterobo, der prøver at gøre sig så lang som mulig, men ikke kan nå ned til bolden.

Den østtyske spilorganisator Günther Schröter havde masser af plads til at organisere spillet fra sin tilbagetrukne position. Den rutinerede halfback Bent Hansen havde travlt med at hjælpe forsvaret og kunne ikke samtidig nå at angribe sin direkte modstander.

Stik mod spil og chancer reducerede Ole Madsen på et strålende gennembrud, hvor han igen som året før i Idrætsparken løb fra den tyske centerhalf Gerhard Körner.

20.min - Ole Madsen (1-1) scorer efter gennembrud, der lugter fælt af offside. Dybt fra egen banehalvdel stikker Henning Enoksen en pasning frem til Ole, som er på midten af banen og klart offside med to meter. Madsen trækker straks bolden med sig mod det østtyske mål og 1-2-3 er han alene foran målmanden med en østtysk forsvarer halsende ved siden af sig. Madsen skyder ikke på målmanden, som dækker hele målet, men kropsfinter en gang og trækker derefter bolden til højre uden om målmanden. Fra en spids vinkel sender han bolden i mål.

Tyskerne lod sig ikke slå ud af den danske udligning. Efter det tredje hjørnespark inden for et minut bragte wingen Roland Ducke tyskerne foran. 

28.min – Ronald Ducke (2-1) scorer på hovedstød. Den danske debutant-målmand Finn Sterobogår forkert af et indlæg, da han bliver presset af den tyske centerforward. Bolden rammer jorden én gang inden den nærmest hopper op i panden på Ducke, der noget akavet får dirigeret kuglen i netmaskerne. Efter kampen var Finn Sterobo ikke sen til at tage målet på sin kappe.

At danskerne slap til pausen med et enkelt måls difference skyldtes alene, at de tyske angribere var urimeligt svage foran det danske mål. Værterne spillede sig til den ene store chance efter den anden.

Den nye landstræner Poul Petersen kunne ikke i pausen gennem taktiske rokeringer udligne den markante forskel i træningstilstand og hurtighed. Østtyskernes tempo gik dog noget ned, så danskerne kunne være mere med i spillet – især på midten af banen. Gennem enkeltmandsbedrifter og lidt tilfældigt boldsjov fik Ole Madsen et par små chancer.  Danskerne kom dog aldrig for alvor ind i kampen igen, men måtte i 2. halvleg indkassere yderligere to mål.

55.min – Günther Schröter (3-1) samler en løs bold op og scorer sikkert efter at han er sprunget over en slagen Finn Sterobo. Schröter afslører sig ikke alene som hjernen på det østtyske hold, men også en effektiv målscorer.

Østtyskerne sidste mål blev sat ind tre minutter før slutfløjt. På det tidspunkt var de fleste tilskuere allerede på vej ud af banen. Borgerne i Leipzig havde for længst konstateret, at der var klasseforskel på de to hold samt at deres egne favoritter – efter en blændende start - var gået helt i stå i tilfredshed over den sikre sejr over OL-sølvvinderne.

87.min – Günther Schröter (4-1) tildeler danskerne endnu et blåt øje og forværrer danskernes efterhånden miserable udebanestatistik. Han erobrer bolden efter en dansk misforståelse. Efter at have driblet lidt rundt skyder Schröter fladt og hårdt. Bolden suser i mål.

Tyskerne dominerede fra start i kraft af bedre kamptræning i forhold til danskerne, som først var i begyndelsen af sæsonen. Det var tydeligt, at de danske spillere hverken var i tilstrækkelig fysisk træning i forhold til statsamatørerne fra Østtyskland eller var sammenspillet. Danskerne var statister i de hurtige tyske kombinationer.

Den fine regissør Günther Schröter støbte kuglerne til holdkammeraterne, der uden problemer brød igennem over hele banen. Taktisk snød tyskerne også de danske spillere ved at trække højre innerwing Dieter Erler over i venstre side, så danskerne kom i undertal. Det tog lang tid, før Esbjerg-spilleren Egon Jensen afkodede denne manøvre og flyttede sin position over i danskernes højre side, så der kom balance igen.

Det virkede som om de danske forsvarsspillere ikke helt spillede efter samme forsvarstaktik. På visse tidspunkter stødte både venstre back Poul Jensen og stopperen Villy Kragh samtidig frem mod de østtyske spillere, men de blev gang på gang udspillet. Andre af de danske spillere spillede mere henholdende f.eks. højre back John Madsen, der efterhånden fik styr på sin direkte modspiller Günther Wirth.

Kampen efterlod ikke indtryk af, at det var et hold, der spillede for Danmark, men elleve enere, der var bragt sammen i kampens anledning.

Midtbanen havde svært ved at fordre angriberne Henning Enoksen og Ole Madsen med spilbare bolde. På Brønshøjs hold var Erik Nielsen vant til, at angriberne løb imod ham og kunne udgøre en spilstation på vej fremad. I Leipzig lå angriberne langt fremme, så Brønshøj-generalen havde svært ved at finde sine medspillere.

For Danmark blev det det tredje store udebanenederlag i træk. Efter 1-5 mod Vesttyskland og 0-5 mod Polen i efteråret 1961 slap landsholdet altså med 1-4. Østtyskernes manglende chanceudnyttelse og en dygtig debutantmålmand reddede de danske amatører fra et langt større nederlag.

Det var nemt at lade kritikken hagle ned over de danske spillere, der til tider blev presset helt ud af grønsværen, men for de fleste iagttagere stod det også lysende klart, at amatørspillere med træning et par gange om ugen kun sjældent ville kunne stå distancen mod hold, der var i betydelig bedre træning. Den østtyske træner havde haft sine spillere i træningslejr i 14 dage. Det dårlige resultat var på trods af, at danskerne individuelt var deres modstandere jævnbyrdige, og f.eks. i centerforwarden Ole Madsen havde en spiller, som østtyskerne ikke kunne matche.

Den debuterende landstræner Poul Petersen var den første til at anerkende, at det bedste hold vandt. ”Nu rejser vi hjem og slikker vores sår”. Han krediterede målmand Sterobo for, at nederlaget ikke var blevet større.

Det var en tilfreds fynsk debutant, der så tilbage på kampen. Finn Sterobo påtog sig dog skylden for det andet østtyske pletskud, hvor den tyske centerforward vandt en duel med målmanden.

Ekstrabladet skrappe sportsredaktør Julius Larsen karaktergav landskampen som en total dansk fiasko, hvor der ingen gode undskyldninger var for nedturen. Hverken med spil på banen eller indstilling havde de danske spillere ære af kampen. Lidt usædvanligt gennemgik Julle samtlige spilleres præstation mand for mand. Kun målmanden Finn Sterobo slap for skarp kritik og hårde ord om indsatsen. Den fynske målmand kom øverst på formiddagsavisens rangliste med Villy Kragh som nr. 2 som anerkendelse af den fighterbetonede præstation og farlige Ole Madsen som nr. 3. Debutanten Erik Nielsen klarede sig ikke så godt, men måtte sammen med Esbjergs Egon Jensen tage til takke med de nederste pladser på ranglisten.

Den største oplevelse fik lederne fra DBU. Æreslogen lå på modsat side af spillerindgangen og omklædningsrummene, så DBU’ s kasserer Leo Dannin og de øvrige DBU-folk blev transporteret i et køretøj tværs over banen, så de ikke skulle trættes af en lang spadseretur rundt i den store oval.

Landskampen blev transmitteret direkte i Danmarks Radio (DR) fra kl. 17.15. Ved mikrofonen sad Niels Christiansen, der fik en travl aften. Billederne var i sort hvid og ikke den bedste kvalitet, men det generede ikke de danske tilskuere, fordi der sjældent var direkte landskampsfodbold på skærmen.

Efter kampen fortsatte den gode TV-aften med Alfreds Hitchcocks krigsdrama fra 1943 Redningsbåden (Lifeboat).

Radioens program II var også på pletten med Palle Holgersen som entusiastisk kommentator.

Så vidt det vides er der ikke bevaret TV-billeder af kampen i Leipzig.

Torsdag den 24. maj 1962 kl. 19.00: Stævnet-Burnley FC 3-5 (1-5)

Venskabskamp i Københavns Idrætspark

For de københavnerne, som aftenen før ikke havde set nok international fodbold i TV fra Leipzig, bød der sig en ny mulighed allerede dagen efter i Københavns Idrætspark, hvor de britiske pokaltabere fra Burnley FC var gæster. Den nordengelske klub havde tidligere på måneden tabt FA-cuppen til Tottenham Hotspur FC med 3-1.

Burnley FC stillede med en 5-6 reservespillere, da klubben havde taget afsked med ikke mindre end fem engelske landsholdsspillere, der senere på sommeren skulle deltage i VM-turneringen i Chile. Størst interesse var der knyttet til den unge nordirske supertalent James McIllroy, der blev sammenlignet med Englands legendariske stjerne-angriber Jimmy Greaves.

Stævnet mødte frem med stor optimisme efter det forbløffende uafgjorte resultat mod stjernerne fra Arsenal FC. Eneste holdændring var Kaj Lerby, der erstattede Køges Egon Rasmussen på venstre fløj.

Stævnet

 

Jørn Larsen, B1903

 

 

Leif Rønnow Petersen, B93

Mogens Johansen, Skovshoved IF

Ole Forsing, B1903

Børge Rasmussen, B1903

Jørgen Storm Hansen, BK Frem

Leif Hammer, AB

Ole Sørensen, KB

John Njor, AB

Hans Andersen, Køge BK

Kaj Lerby, B1903

I modsætning til den søvndyssende forestilling mod Arsenal FC, var kampen mod Burnley FC underholdende og afvekslende. De engelske gæster diskede op med sublim boldkunst på et niveau, som de 5.400 tilskuere sjældent havde set magen til. Stævnet fik stor ære af kampen og præsterede rent faktisk at vinde 2. halvleg med cifrene 2-0.

Briterne førte efter total dominans med 5-1 ved pausen og fik således vasket de grimme pletter af, som britiske hold havde fået i Danmark i den seneste tid. Det var ikke alene Arsenals skuffende 1-1 mod Stævnet, men også de engelske mestre Ipswichs sensationelle 2-3 nederlag til Vejle Boldklub i begyndelsen af maj.

Reduceringsmålet stod den skudstærke Børge Rasmussen for, da han modtog en tilbageheadning fra Hans Andersen. De danske mål i 2. halvleg var resultat af ganske velspillede angreb. Ole Sørensen trak uhindret bolden en halv banelængde. Uden for straffesparksfeltet ramte han bolden rent, så den strøg fladt i mål. Senere i halvlegen fandt KB-innerwingen den indskiftede Villy Schøne med en herlig aflevering. Hen over hovedet på tre Burnley-forsvarere lagde Ole Sørensen bolden til rette til SIF-angriberen, der ubesværet skaffede slutresultatet 3-5

I forhold til landsholdet glædede det UK, at KB-strategen Ole Sørensen dominerede spillet i 2. halvleg. Oplæg til to flotte mål samt en vifte af gode afleveringer viste, at Ole Sørensen var ved at være klar til landsholdet igen.

Økonomisk var en kampen et bet for arrangøren Stævnet. Det lave fremmøde af et formodentlig overmæt københavnsk publikum medførte en underskud på arrangement på 20.000,- kr.

Tirsdag den 05. juni 1962 kl. 16.00: København-Provinsen 1-3 (1-2)

Udtagelseskamp i Københavns Idrætspark

Efter fiaskoen mod Østtyskland var den traditionelle kamp mellem hovedstadens og provinsens bedste spillere blevet en ægte udtagelseskamp. Markante udtalelser fra flere af UK-medlemmerne efter nedturen i Leipzig indikerede stærkt, at nye spillere ville få chancen mod Norge.

På KBU’s hold var den største overraskelse nok, at den tidligere landsholdsspiller fra midten af 50´erne Jens Torstensen fik comeback. I perioden 1951-1956 spillede den hurtige wing 7 A- og B-landskampe. Dengang stillede han op for Odense KFUM, og var derved en af de få spillere, der havde repræsenteret både København og Provinsen.

Forstadsklubben Brønshøj havde fire mand på hovedstadsholdet, der stillede op med følgende 11 mand:

København

 

Henrik Jørgensen, Vanløse IF

 

 

Gert Hansen, KB

Bent Hansen, B1903

Villy Kragh, Brønshøj BK

Benny Lohse, Brønshøj BK

Kaj Hansen, BK Frem

Jens Torstensen, KB

Jørgen K. Pedersen, Brønshøj BK

Ole Madsen, HIK

Erik Nielsen, Brønshøj BK

Kaj Lerby, B1903

Den jyske udtagelseskomite var gået hårdt til værks. Væk var landsholdsspillerne Egon Jensen, Esbjerg, Jørgen Hansen, Næstved og Poul Mejer, VB, der alle havde skuffet i Leipzig. Afbud fra landsholdsanføreren Poul Jensen, der ikke kunne få fri fra arbejde, betød, at Provinsen stillede med et på papiret svækket hold:

Provinsen

 

Finn Sterobo, OB

 

 

Kai Johansen, OB

Kurt Hansen, B1913

John Madsen, Esbjerg fB

Jørgen Olesen, AGF

Preben Jensen, Esbjerg fB

Knud Pedersen, Esbjerg fB

Hans Andersen, Køge BK

Helge Jørgensen, Odense KFUM

Henning Enoksen, Vejle BK

Poul Pedersen, AIA Aarhus

I de foregående fire kampe havde København trukket sig ud af opgøret som sejrherre. De fleste fodboldeksperter var enige om, at københavnerne på hjemmebanen i Idrætsparken måtte være favoritter.

Provinsen indledte kampen som lyn og torden og førte efter seks minutter med 2-0. Den fine fynske tekniker Helge Jørgensen overtog fuldstændig herredømmet over banen og optrådte som om, at en forbigåelse af ham til det næste landshold ville være ganske utænkelig for UK-medlemmerne, der sad på tribunen. Den hurtigt tænkende Helge Jørgensen spillede først Køges Hans Andersen helt fri med en smuk indenom-aflevering og så stod der 1-0. Lidt senere kom den noget usikre Henrik Jørgensen for sent til et hjørnespark fra veteranen Poul Pedersen, der håbede på landsholdscomeback. Henning Enoksen stod godt placeret ved bagerste stolpe og heade nemt bolden i nettet. Den unge Vanløse-målmand skulle have holdt sig på stregen.

I de første 10 minutter af kampen så det mere og mere ud som om, at Provinsen skulle tage en kærkommen revanche over københavnerne, der tumlede rundt på den knoldede og hårde bane. Det virkede som om, at hjemmeholdet slet ikke havde fået gnedet søvnen ud af øjnene inden et festfyrværkeri brød løs foran den prisgivne Vanløse-målmand Henrik Jørgensen.

Sidst i 1. halvleg begyndte København endelig at reagere efter at have været nedspillet. Den uberegnelige Kaj Lerby overrumplede totalt sin direkte modstander Kaj Johansen ved at drible ind i banen. Skuddet fra distancen ramte jydernes John Madsen på benet og snød derved landsholdsmålmanden Finn Sterobo.

De 20.200 tilskuere så i pausen højstemt frem til en underholdende 2. halvleg, fordi der virkelig var lagt op til et tæt opgør mellem to jævnbyrdige mandskaber. Desværre udviklede kampen sig helt anderledes. Det gik i 2. halvleg støt ned ad bakke for begge hold. Matchen endte i gabende kedsommelighed for de frustrerede tilskuere.

Eneste oplivende moment i ørkenvandringen var Provinsens tredje mål, der faldt et kvarter før tid. Med et karakteristisk vinkelsskarpt træk kom Esbjerg-manden Knud Petersen fri af sin oppasser Kaj Hansen og centrede ind mod midten, hvor københavnernes målmand og backen Gert Hansen misforstod hinanden. Bolden endte over stregen som resultat af en ren forsvarsforæring. Det var vanskeligt at afgøre, om Esbjerg-wingen, målmanden eller en forsvarsspiller skulle krediteres for målet.

København fremstod godt nok som det mest dominerende hold i 2. halvleg, men kunne ikke skabe de store chancer. Det skyldtes bl.a. at jydernes centerhalf John Madsen havde fint styr på værternes farligste spiller Ole Madsen, der forgæves prøvede at rykke sig fri.

Banens ubetinget mest dominerende spiller var Provinsens centerhalf John Madsen, der stoppede alt, hvad der kom i nærheden af ham. Flere gange var han i stand til at cleare farlige opspil – enten med et bragende hovedstød, der sendte bolden langt op ad banen eller med en glidende tackling, hvor Esbjerg-spilleren ofte fulgte med bold og modstander helt ud af banen.

Senere på aftenen skulle de fem tvivlrådige mænd fra Udtagelseskomiteen udtage landsholdet mod Norge. UK var på en vanskelig opgave, fordi spillet efter de første 10 minutters gallaforestilling var forfladiget. Ganske få spillere viste landsholdsklasse over 90 minutter.

Resultatet af den magre indsats i Idrætsparken blev også, at UK gav overraskende debut til fire nye spillere Kaj Johansen, OB, Helge Jørgensen, Odense KFUM, Carl Bertelsen, Esbjerg og Eyvind Clausen, KB, hvor de to sidstnævnte end ikke havde været med i udtagelseskampen. Der var også et overaskende comeback til den 36årige århusianer Jørgen Olesen på midtbanen efter fire års fravær.

På Kolding Stadion vandt Københavns ungdomsspillere 5-1 over provinsens ditto efter at have været helt nedspillet i begyndelsen af den underholdende affære. Den lange Jørgen Ravn fra KB kronede en fin indsats med tre mål.

Torsdag den 7. juni 1962 kl. 19.30: Danmark A-Danmark U 3-2 (1-1)

Træningskamp på Odense Stadion

DBU havde efter den sløje premiere mod Østtyskland besluttet at give forberedelserne til venskabskampen mod Norge en ekstra dimension ved at lade to DBU-landshold spille imod hinanden. Odense Stadion lagde ramme til denne rene træningsaffære, der dog kom til at lide under, at landsholdets suveræne centerforward Ole Madsen måtte melde afbud med overbelastede lægge.

Landstræner Poul Petersen fik derfor ikke mulighed for at afprøve den spritnye angrebsformation med Helge Jørgensen som angrebsstrateg. I forvejen var den 24årige Esbjerg-spiller Carl Bertelsen anbragt på en uriaspost som højre fløj, da hans normale plads var på midten.

Det danske A-landshold, der havde transporteret sig til Odense i spillernes egne privatbiler, havde følgende udseende:

Danmark A

 

Finn Sterobo, OB

 

 

Kai Johansen, OB

Bent Hansen, B1903

John Madsen, Esbjerg fB

Jørgen Olesen, AGF

Poul Jensen, Vejle BK (A)

Carl Bertelsen, Esbjerg fB

Helge Jørgensen, Odense KFUM

Jørgen Hansen, Næstved IF

Henning Enoksen, Vejle BK

Eyvind Clausen, KB

Det var første gang, at holdleder Ivan Jessen havde samlet sine unge U23-tropper, der så således ud:

Danmark U

 

Erik Lykke Sørensen, B1913

 

 

Ib Mortensen, B1913

Esben Pedersen, BK Frem

Ole Forsing, B1903

Jens Petersen, Esbjerg fB

Kaj Hansen, BK Frem

Knud Pedersen, Esbjerg fB

Henrik Klint, Brønshøj BK

Preben Arentoft, Brønshøj BK

Leif Sørensen, Vejle BK

Jørn Nielsen, B1901

Inden kampen proklamerede landstræner Poul Petersen i fuldt alvor, at han ville prøve at lade landsholdet spille uden en fast taktik. Danskerne skulle spille intuitivt uden taktiske bindinger fra træneren. Europa-Poul var stærkt inspireret af det ungarske landshold med syv mand fremme til at angribe og syv mand tilbage til at forsvare sig. Det var en noget anderledes optakt til en fodboldkamp.

A-landsholdets generalprøve inden kampen mod Norge var en temmelig nedslående oplevelse. Selv om holdet vandt 3-2 over ungdommen, var spillet ikke særligt opløftende. Tilmed var ungdomslandsholdet svækket af to ærgerlige afbud fra københavneren Jørgen Ravn og nordjyden Kjeld Thorst. Den eneste trøst for de to landsholdstrænere var, at de 90 minutter gav spillerne en god chance for at lære hinanden bedre at kende.

U23-holdet startede kampen bedst og havde mange gode chancer. Det var helt efter fortjeneste, at den gode tekniker Jørn Nielsen satte sidste fod på bolden efter at Knud Pedersen fuldstændig havde løbet fra den langsomme landsholdsback Poul Jensen på højre fløj.

Inden pausen udlignede den unge vestjyde Carl Bertelsen, da han headede et indlæg fra veteranen Jørgen Olesen i kassen.

I 2. halvleg erobrede de to gamle kæmper Bent Hansen og Jørgen Olesen herredømmet midt på banen. De fandt ind i et tæt samarbejde, hvor de bakkede hinanden godt op, så de unge angribere ikke kunne komme igennem. Stoppe den vakse Leif Sørensen fra Vejle kunne de to landsholdsrotter dog ikke, da han ubesværet strøg forbi Esbjerg-stopperen John Madsen og fladt placerede bolden i nettet uden chance for Finn Sterobo i målet. 

Inden kampen havde der været store forventninger til Odense-strategen Helge Jørgensen, der fra en tilbagetrukket position skulle sætte landsholdets spil i scene. Det kneb gevaldigt i 1. halvleg med at få linje i opspillet, men midt i 2. halvleg kom odenseaneren længere frem på banen. Det viste sig at føre til to mål. Inde i straffesparksfeltet trak Helge Jørgensen sig først fri af B1903-stopperen Ole Forsing, der ikke i tide havde fået ekspederet en løs bold væk. Med et hårdt skud passerede Helge Jørgensen sin unge ”landsmand” fra Fyn Erik Lykke Sørensen. 2-2 stod der på måltavlen.

Et kvarter senere i det 80. minut sørgede Helge Jørgensen for sejrsmålet. Den hurtige venstre wing Eyvind Clausen, der ellers ikke havde fået meget at arbejde med, strøg ned til baglinjen som en prærievind og centrede perfekt til den helt udækkede Helge Jørgensen, der ubesværet satte foden til. 2 fine mål på et kvarter løftede markant det samlede indtryk af Odense KFUM-spilleren, der var tiltænkt en hovedrolle i kampen mod Norge.

Efter kampen ilede mange af tilskuerne hjem til TV-stuerne for at se Sportsorientering med Gunner Hansen. VM-turneringen i fodbold var i fuld gang i Chile, hvor de sidste indledende runder var færdigspillet. De otte kvartfinalister skulle findes ud af de 16 VM-deltagere. Gennem et samarbejde med det tyske ARD havde Danmark Radio fået adgang til at vise højdepunkter i slørede sort-hvide billeder fra nogle af de sidste spændende puljekampe.

Mandag den 11. juni 1962 kl. 18.00: Danmark-Norge 6-1 (3-1)

Nordisk mesterskab 1960-63 i Københavns Idrætspark

Det danske landshold stillede op som favorit på en regnfuld 2. pinsedag. Den danske angrebskæde mod Norge så ud som et temmelig risikabelt eksperiment: Carl Bertelsen, Helge Jørgensen, Ole Madsen, Henning Enoksen og Eyvind Clausen dvs. 3 debutanter og 2 veteraner. Fra 3-0 sejren i 1960 var der kun tre gengangere – anfører Poul Jensen, midtbanemanden Bent Hansen og kanonkongen Henning Enoksen.

Selv om angrebet altså var nyt, var der berettiget håb om mange danske mål. Der var ingen tvivl om, at de fem mand i angrebet hver især var farlige inde i straffesparksfeltet. 4 af spillerne var faktisk vant til at spille centerforward på deres respektive klubhold. Spørgsmålet var, om den nye angrebskvintet kunne kombinere og opbygge angreb samt skabe chancer til hinanden. Truslen for landsholdet var, at det blev for afhængigt af individuelle præstationer i stedet godt sammenspil. Meget afhang af Odense-debutanten Helge Jørgensens udholdenhed til både at binde spillet sammen og komme frem i angrebet som afslutter.

Den fjerde debutant var Kai Johansen fra OB som højre back. Den gamle kæmpe Jørgen Olesen på 38 år, der ikke havde spillet en landskamp siden juni 1958, fik et overraskende comeback efter et flot forår for AGF.

Norge kom med masser af selvtillid efter en flot 2-1 sejr over det professionelle mandskab fra Holland. Eneste minus var, at fodboldlegenden og forsvarskrumtappen Thorbjørn Svenssen var væk med en skade. Men mange eksperter vurderede det som en fordel, fordi hvalfangeren i den foregående naboopgør i Oslo havde afsløret, at han med årene var blevet alt for langsom. Værre var det, at afløseren Finn Thorsen måtte melde afbud med kort varsel dagen før. Den internationale hurtigløber på skøjter var udset til at neutralisere danskernes farligste angrebskort Ole Madsen.

Den nye rigstræner Poul Petersen stillede i sin første hjemmelandskamp med følgende spændende hold:

Danmark A

 

Finn Sterobo, OB

 

 

Kai Johansen, OB

Bent Hansen, B1903

John Madsen, Esbjerg fB

Jørgen Olesen, AGF

Poul Jensen, Vejle BK (A)

Carl Bertelsen, Esbjerg fB

Helge Jørgensen, Odense KFUM

Ole Madsen, HIK

Henning Enoksen, Vejle BK

Eyvind Clausen, KB

 

 

 

Kun 14.000 tilskuere mødte op i det triste regnvejr for at se det nye landshold. Normalt ville der have været 40.000 begejstrede tilskuere til et opgør mod Norge. Men heldigvis lod landsholdet sig ikke gå på af det ringe fremmøde. Med liv og lyst spillede Danmark de norske gæster sønder og sammen og vandt en flot tennissejr på 6-1.

 

Kampen blev vist på fjernsyn.

Efter at Danmark var kommet foran med 2 mål, reducerede Trygve Andersen for Norge direkte på frispark. I 2. halvleg brød veteranen Olesen det norske opspil flere gange samtidig med, at han fodrede sine medspillere med bolde efter gode afleveringer. Nordmændene havde kun et forsøg på mål i 2. halvleg.

Den fedtede bane var til fordel for de fodrappe danskere, der udspillede de langsomme nordmænd på kryds og tværs. Sejren viste, at udtagelseskomiteens store satsning på debutanterne var faldet heldigt ud.

 

De danske scoringer fordelte sig således:

22. min - Helge Jørgensen (1-0) fra 2. divisionsklubben Odense KFUM åbner målfesten på straffespark. Debutanten scorer fladt til højre for målmanden, som strækker sin lab så langt som muligt. Den norske halfback Trygve Andersen havde forinden afværget et indlæg med hånden.

Bilede i 2 tempi i Sportsårbogen 2 og Fodboldjul 1962, side 6.

24. min - Ole Madsen (2-0) drøner bolden op i nettaget uden chance for målmanden. Han har forinden modtaget bolden fra den hurtige Eyvind Clausen, der centrer fra venstre baglinje ind mod midten. Madsen er samtidig rykket frem midt for mål og har sat den norske centerhalf Arne Winther af i en løbeduel. I fuld fart hugger Madsen til bolden, idet den rammer jorden.

31. min. – Trygve Andersen (2-1) scorer direkte på frispark.

44. min - Ole Madsen (3-1) scorer igen. Fra højre side lægger Carl Berthelsen bolden ind i hovedet på den målsultne Madsen, som befinder sig midt for mål. Han dirigerer bolden sikkert forbi den norske målmand i knæhøjde.

Billede i 2 tempi i Sportsårbogen/Fodboldjul 62, side 6 og Fodboldåret 62 samt Landshold med mål i, side 126.

69. min - Carl Bertelsen (4-1) fra de danske mestre Esbjerg fB scorer på en løs bold - efter et Ole Madsen gennembrudsforsøg.  Bertelsen, der til daglig er centerforward, trykker hårdt af fra en spids vinkel i venstre forsvarsside. Bolden passerer lavt til højre for målmanden og går i nettet i den modsatte side.

Billede i 2 tempi i Årets Bedste Fodboldkampe, side 60 og Fodboldjul 62, side 6.

71. min - Henning Enoksen (5-1) scorer på straffe. Han sætter sikkert bolden til venstre for målmanden, som ikke når ned til bolden. Den norske back Arne Bakker har begået straffesparket ved at skubbe til Carl Bertelsen.

Billede i Fodboldjul 1962, side 7.

87. min - Ole Madsen (6-1) laver sit tredje mål. Efter fikst bandespil med den danske spilorganisator Helge Jørgensen kommer Madsen fri midt på banen. Da målmanden kommer ud for at takle, finter Madsen et skud, der får målmanden til at sætte sig ned. Angriberen går venstre om målmanden i et langt træk og når bolden i tæt kamp med den norske back Ragnar Larsen, som forgæves sætter en flyvende tackling ind. Med venstre fod sætter Ole Madsen bolden i kassen til kampens sidste mål.

Billedeserie i Fodboldåret 62.

Det fremgår af Fodbold Jul 1962, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

 

Mandag den 11. juni 1962 kl. 13.00: Norge B-Danmark B 1-2 (1-1)

6-7 afbud op til kampen var en streg i regningen for Danmark inden venskabskampen i Haugesund i det vestlige Norge. På trods af udtagelses-kaos omkring den endelige holdopstilling stillede B-landsholdet op som klar favorit, fordi nordmændene som sædvanligt sendte et meget ungt og urutineret mandskab på banen. Den fra AaB udlånte holdleder Kaarlo Niilonens fik ansvaret for at styre en solid forsvarsformation med de to stærke Esbjerg-backer samt en spændende angreb, der bestod af prima individualister med Vejles Tommy Troelsen som kronjuvelen.

 

Danmark B

 

Svend Aage Rask, B1909

 

 

Jens Jørgen Hansen, Esbjerg fB (A)

Børge Andersen, Køge BK

Erik Sparring, KB

Hans Madsen, B1909

Preben Jensen, Esbjerg fB

Poul Erik Nielsen, Frederikshavn fB

Tommy Troelsen, Vejle BK

Jørgen K. Pedersen, Brønshøj BK

Erik Nielsen, Brønshøj BK

Poul Bilde Jensen, Randers Freja

Reserver:

·        Jørn Larsen, B1903 (78.min)

·        Gert Hansen, KB

·        Børge Rasmussen, B1903

·        Kaj Lerby, B1903

 

 

 

Mandag den 11. juni 1962: Norge U-Danmark U 0-1 (0-1)

Holdleder Ivan Jessen kunne mærke forventningspresset på sine skuldre, da hans unge mandskab løb på banen højt mod nord i Ålesund. Ungdomslandsholdet var nok dagens største dansker-favorit. Det flotte resultat mod A-landsholdet i Odense havde dokumenteret, at der var masser af talent at øse af. Det var et landshold, der både kunne spille smuk bold og lave mange mål.

 

 

Danmark U

 

Erik Lykke Sørensen, B1913

 

 

Ib Mortensen, B1913

Esben Pedersen, BK Frem

Ole Forsing, B1903

Jens Petersen, Esbjerg fB

Kaj Hansen, BK Frem (A)

Knud Pedersen, Esbjerg fB

Kjeld Thorst, AaB

Jørgen Ravn, KB

Leif Sørensen, Vejle BK

Jørn Nielsen, B1901

 

Tirsdag den 19. juni 1962 kl. 19.00: Jysk Boldspil Union-Sjællands Boldspil Union 2-0 (-)

Lokalunionskamp på Randers Stadion

 

Torsdag den 28. juni 1962 kl. 19.00: Danmark – Malta 6-1 (3-0)

Nations Cup-kvalifikation i København

Forberedelse til OL 1964 Er det holdet omsider?

14 dage senere lavede det nye landshold igen 6 mål i den første kvalifikationskamp til Nations Cup, hvor den samlede vinder ville gå videre til næste runde. Eneste ændring i startopstillingen var, at den ordinære målmand Erik Gaardhøje kom ind igen efter sin sygdomsperiode.

Danmark var storfavorit og ønskede af hensyn til den besværlige returkamp på grusbanen i La Valetta senere på året at sikre sig en komfortabel sejr foran 11.000 tilskuere. Kampen på en pjaskvåd bane forløb helt efter planen, da landsholdet allerede efter 15 minutter var foran med 2-0. Begge mål var signeret Ole Madsen, så snart gjaldede det taksfast i Idrætsparken: Ole, Ole, Ole! Heldet var også med Danmark, fordi bolden ved den tredje scoring ikke var over stregen.

Malta reducerede efter et hjørnespark. I den sidste halve time sikrede Danmark sig en komfortabel sejr.

De første danske Nations Cup mål blev lavet således:

09. min - Ole Madsen (1-0) pander bolden i mål på hovedstød. Fra venstre side et stykke fra baglinjen afleverer Eyvind Clausen bolden ind mod midten. Tæt på mål møder Ole Madsen afleveringen og header bolden kraftfuldt ind i det nærmeste hjørne.

Billede i Fodboldjul side 8/Fodboldåret samt Politiken.

14. min - Ole Madsen (2-0) laver dobbelt op. Efter at have opsnappet bolden fra Carl Berthelsen lægger den maltesiske halfback for blødt tilbage til målmanden. Ole er lynhurtigt over bolden og med et fladt skud føler han bolden forbi målmanden, der har lagt sig ned på bagdelen.

Billede i 2 tempi i Fodboldjul 1962, side 8 og Årets Bedste Fodboldkampe, side 62 samt Politiken

22. min - Eyvind Clausen (3-0) fra KB scorer på en pragtfuld helflugter fra kanten af straffesparksfeltet. På en af Helge Jørgensens præcise centringer fra højre flugter venstrewingen bolden ind. Målmanden får hånden på kuglen, så den slår op på overliggeren. Fra overliggeren fortsætter bolden ned på venstre stolpe og i spil igen. Til overraskelse for de fleste, også målscoreren, dømmes bolden inde efter linjevogterens afgørelse.

Billede i 2 tempi i Årets Bedste Fodboldkampe, side 62 og Fodboldjul 1962, side 8 samt Politiken.

49. min - Ole Madsen (4-0) laver sit tredje mål efter flot teknisk detalje. I fri position foran målet modtager Ole Madsen bolden efter en aflevering fra Henning Enoksen. Bolden er for lav til at heade ind. Han læner sig ind over bolden med kroppen og i kapløb med målmanden, som er på vej frem, får han sparket den i mål. 

Billede i Fodboldjul 62, side 8.

59. min - Henning Enoksen (5-1). Ole Madsen dribler sig forbi flere mand i højre side og afleverer fra baglinjen bagud og på tværs til Enoksen, der forinden har misbrugt et par oplage scoringstilbud. Han går lige til bolden og rammer den rent med venstre fod. Bolden suser i det modsatte sidenet tæt forbi målmanden. 

Billede i Fodboldjul 62, side 8 og Sportsårbogen 1962.

70. min - Carl Bertelsen (6-1) scorer fra spids vinkel. På venstre fløj trækker Eyvind Clausen sig fri af et par mand og afleverer fladt indover. Ole Madsen kaster sig frem mod bolden med en lang højre tåspids, men når den ikke. Den fortsætter gennem hele målfeltet til Bertelsen. Fra en spids vinkel sparker han fladt bolden i mål i den modsatte målhjørne.

Billedeserie i Sportsårbogen 1962.

Det fremgår af Fodbold Jul 1962, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

Tirsdag den 21. august 1962: Stævnet-Benfica SL 3-5 (-)

Venskabskamp i Københavns Idrætspark

 

Onsdag den 29. august 1962: Jysk Boldspil Union-Fyns Boldspil Union 3-3 (-)

Lokalunionskamp i Aarhus Idrætspark

 

Tirsdag den 04. september 1962: København-Oslo 4-0 (-)

Bykamp i Københavns Idrætspark

 

Tirsdag den 11. september 1962: Danmark – Curacao 3-1 (2-0)

Venskabskamp i Odense

Odense Stadion lagde bane til kampen mod den tidligere hollandske koloni, men kun 4.000 fynboer mødte op til aftenkampen.

Kampens største oplevelse var målmanden Balentien fra Curacao, der præsenterede en række fremragende redninger. Han rullede rundt i græsset og slog flotte saltomortaler med bolden i favnen ved enhver lejlighed.

Enoksen, der blev applauderet af den fåtallige tilskuerskare, lavede 2 mål inden pausen. Da Kaj Johansen og John Madsen ramlede sammen i starten af 2. halvleg, fik vestinderne reduceret ved Bibiana. Kampen var en stor skuffelse, fordi de danske spillere virkede umotiverede og aldrig kom i omdrejninger mod en svag modstander, der spillede med 8-9 mand i forsvaret.

Det fynske publikum og TV-seerne så målene således:

06. min - Henning Enoksen (1-0) scorer med det kolde højreben. Danmark har indirekte frispark midt i straffesparkfeltet efter frispark for obstruktion mod Carl Bertelsen. Helge Jørgensen skubber bolden kort til Enoksen – lidt for kort, så Enoksen må kanonere til bolden med det ”kolde” højreben. Bolden stryger mellem et par curacaoanere og i nettet via overliggeren.

Billede i Fodboldåret 62, side 15 og Fodboldjul 62, side 10.

43. min - Henning Enoksen (2-0) scorer sit andet mål inden pausen. På en lang aflevering fra Helge Jørgensen helflugter Enoksen bolden i nettet – med venstrebenet. Bolden suser ind til højre for målmanden, som har kastet sig.

Billede fra forskellige vinkler i Fodboldjul, side 19 og Sportsårbogen 1962.

80. min - Ole Madsen (3-1). Bent Hansen sender en spids centring af sted mod venstre, som Madsen venter i feltet. Lynhurtigt snurrer han rundt og sender bolden ind ved roden af højre stolpe. Målmanden når ikke at reagere.

Billede i Sportsårbogen 62 og Fodboldjul 1962, side 11.

Det fremgår af Fodbold Jul 1962, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

 

Søndag den 16. september 1962: Finland – Danmark 1-6 (1-4)

Nordisk mesterskab 1960-63 i Helsingki

På trods af den skuffende indsats mod Curacao, stillede Danmark med de samme 11 spillere på det olympiske stadion i Helsingfors.

Finnerne startede bedst. De finske fløjspillere Kumpulampi og Pahlman udmanøvrerede de danske backs og skabte gode chancer på midten. Det var derfor overraskende, at Danmark hurtigt kom foran. Målet skabte dog ikke ro over det danske spil, så den finske udligning kom hurtigt.

Stik mod spil og chancer scorede de danske angribere herefter 3 mål i 1 halvleg og knækkede helt finnerne. Det finske angrebsspil var godt, men forsvaret lavede fejl, der gav danskerne nogle billige mål.

5 minutter efter pausen punkterede Enoksen kampen helt med sit andet mål og Danmark sluttede med den tredje ”tennissejr” i året.

04. min - Eyvind Clausen (0-1) scorer fra spids vinkel. Fra midterlinjen sender Henning Enoksen en flad bold indenom den finske højre back. Den hurtige Clausen sprinter hurtigt fra sin opdækker og er fri med bolden foran målmanden. Ole Madsen er fulgt med på midten af banen. Da målmanden Korhonen tager et skridt i retning af midten og Madsen, skyder Clausen bolden fladt i mål til højre for målmanden tæt ved målstolpen.

Billede i Fodboldjul, side 11 og Årets Bedste Fodboldkampe 1962, side 69.

14. min - Henning Enoksen (1-2) laver mål efter finsk forsvarsfejl. Bent Hansen erobrer bolden fra Pahlman og sparker fra midterlinjen en lang bold frem mod straffesparksfeltet. Afleveringen bør ikke give problemer for den finske centerhalf Vanhanen, men han giver sig alt for god tid til at få kontrol over situationen. I tæt kamp med centerhalfen får Enoksen sparket på mål. Bolden ryger i mål til venstre for målmanden.

Billede i Fodboldjul 62, side 11 (store billede – forkert billedtekst).

36. min - Helge Jørgensen (1-3) scorer resolut i det korte hjørne. I finnernes venstre side kommer Ole Madsen fri af backen og afleverer skråt bagud til Helge Jørgensen, der hamrer kuglen i kassen uden chance for målmanden.

Billede i Fodboldjul 62, side 11 samt Årets Bedste Fodboldkampe 1962 side 69.

39. min - Ole Madsen (1-4) scorer efter ny finsk fejl. Efter at have opsnappet en dårlig finsk aflevering, spiller spilorganisatoren Helge Jørgensen den farlige Madsen fri foran mål. Ole skyder bolden fladt til højre for målmanden, medens han selv trimler om i græsset.

Billede i Fodboldåret 62, side 20.

49. min - Henning Enoksen (1-5) scorer efter indarbejdet AGF-frisparkskombination med klubkammeraten Jørgen Olesen. Frisparket sender Jørgen Olesen diagonalt ind i det finske straffesparksfelt. Ved fjerneste målstolpe kaster Enoksen sig vandret i luften og header bolden til venstre for målmanden.

Billede i Fodboldjul 1962, side 12.

69. min - Ole Madsen (1-6) sikrer tennissejren. Henning Enoksen videreekspederer en aflevering fra Bent Hansen til Ole Madsen i et hul i det finske forsvar. Madsen går direkte mod målet, hvor den finske målmand kommer helt ud. Da målmanden er uden af balance, tjatter Ole Madsen bolden forbi til venstre for målmanden.

Billede i 2 tempi i Fodboldjul 1962, side 12 og Årets Bedste Fodboldkampe side 68

 

Søndag den 16. september 1962: Danmark B-Finland B 0-0 (0-0)

Hjørring

 

Søndag den 16. september 1962: Danmark U-Finland U 1-0 (-)

Sakskøbing

 

Onsdag den 19. september 1962: Københavns Boldspil Union-Sjællands Boldspil Union 3-1 (-)

Lokalunionskamp i Københavns Idrætspark

 

Onsdag den 26. september 1962: Danmark – Holland 4-1 (2-1)

Venskabskamp i København

Kampen mod de professionelle fodboldspillere fra Holland, der havde fundet den foregående kamp med 5-1, var årets landskamp i Idrætsparken. Alligevel kom der kun 13.000 tilskuere.

Danmark startede med de samme elleve som mod Finland. 2 af spillerne - Bertelsen og John Madsen - havde været på militærmanøvre i dagene inden kampen.

Inden for 2 minutter scorede Danmark to mål, selv om hollænderne havde domineret fra starten. Hollænderne var rystede, og kort efter lavede backen Jan Renders straffespark, da han reddede et hovedstød fra Eyvind Clausen med hånden. Henning Enoksen skød hårdt på overliggeren. Bolden gik i spil igen. I stedet reducerede venstre innerwing Co Prins for Holland inden pausen på et tidspunkt, hvor Jørgen Olesen stod uden for banen med et flækket øjenbryn.

I 2. halvleg kom Brønshøj-spilleren Benny Lohse ind for Jørgen Olesen. Efterhånden som de danske forsvarsspillere havde vænnet sig til det højere tempo, fik danskerne bedre fat i kampen. Sejren endte med at være fuldt fortjent og en kæmpe opmuntring for holdet inden kampen mod Sverige.

De danske mål så således ud:

28. min - Ole Madsen (1-0) scorer det første mål. Angrebet starter med, at Madsen i hollændernes venstre side dribler mod mål. Da han angribes af forsvarerne, afleverer han til Helge Jørgensen, der står fri lige indenfor straffesparksfeltet. Jørgensen har ryggen mod målet og bliver taklet inden har får drejet sig rundt til skud. Den løse returbold efter tacklingen tager Ole Madsen, der er fulgt med op efter sin aflevering, med sig ind i straffesparksfeltet. Efter en tackling fra den hollandske back løber bolden mod målmanden Piet Lagarde. I kamp med back og målmand prikker Ole Madsen bolden i mål.

Billede i Fodboldjul 1962, side 12 og Årets Bedste Fodboldkampe side 72.

29. min - Henning Enoksen (2-0) scorer elegant på returbold. Den hollandske målmand Piet Lagarde får ikke helt fat i et indlæg fra Eyvind Clausen fra venstre side. Målmanden vil fiste bolden væk i nærkamp med Ole Madsen, men rammer den ikke godt nok. Bolden daler ned hos Enoksen midt for mål 3-4 meter uden for straffefeltet. Da målet er dækket at med- og modspillere, lobber Enoksen bolden elegant over målmanden, som kommer styrtende frem mod ham.

Bilede i Fodboldjul 1962, side 13.

75. min - Henning Enoksen (3-1). I venstre side af det hollandske felt skyder Helge Jørgensen halvkikset til bolden, som dog passerer målmanden diagonalt. Tæt ved venstre stolpe dukker Enoksen op og dirigerer med knæet/vristen bolden det sidste stykke over stregen.

Billede i Fodboldjul 62, side 13.

88. min - Carl Bertelsen (4-1). En aflevering fra Bent Hansen flugter Helge Jørgensen videre til Bertelsen, som noget uvant befinder sig i højre side af det hollandske forsvar. Han flugter midt for mål bolden i kassen med et brag.

Billede i Fodboldjul 62, side 13.

Det fremgår af Fodbold Jul 1962, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

 

Tirsdag den 25. september 1962: Holland U-Danmark U 2-2 (-)

Volendam

Onsdag den 10. oktober 1962: Fyns Boldspil Union-Lolland Falsters Boldspil Union 1-4 (-)

Lokalunionskamp på Odense Stadion

 

Mandag den 15. oktober 1962: Jysk Boldspil Union-Københavns Boldspil Union 0-6 (-)

Lokalunionskamp på Aalborg Stadion

 

Tirsdag den 23. oktober 1962 i Aarhus Idrætspark: Danmark A-Danmark B 2-3

Træningskamp i Aarhus Idrætspark 

Træningskamp den 23. oktober 1962 mellem A-landsholdet og B-landsholdet i Aarhus.

Optakt til udekampen mod Sverige den 28/10 i Stockholm.

Søndag den 28. oktober 1962: Sverige – Danmark 4-2 (2-2)

Nordisk mesterskab 1960-63 i Stockholm

For femte gang i træk stillede rigstræner Poul Petersen med de samme elleve spillere. På baggrund af det gode spil og fine resultater i de forudgående kampe forventede alle, at Danmark omsider ville besejre Sverige på udebane.

Det startede i støvregnen også godt for landsholdet med Bertelsens tidlige scoring, men svenskerne fik herefter hurtigt overtaget. Det svenske forsvar holdt hele kampen igennem Henning Enoksen og Ole Madsen i et jerngreb, medens Sverige havde et klart overtal på midtbanen, fordi de svenske forwards gik tilbage i banen, medes de danske innerwings ikke i samme grad søgte tilbage for at dække af. Det danske landshold knækkede herefter over på midten. 

Danskerne var meget heldige med uafgjort 2-2 ved halvtid, fordi svenskerne var overlegne og scorede 2 flotte mål ved Owe Ohlsson.

I starten af 2. halvleg satte det svenske landshold tingene endegyldigt på plads med 2 hurtige mål, hvor det danske forsvar ikke så godt ud. Tættere end et skud på overliggeren af Henning Enoksen kom Danmark ikke i resten af kampen.

Anfører Poul Jensen fra Vejle spillede sin sidste landskamp, medens Jens Jørn Hansen fra Esbjerg fik de sidste 10 minutter i stedet for Kaj Johansen. 

21. min - Carl Bertelsen (0-1) skaber håb om sejr. Henning Enoksen centrer en lang bold fra venstre over det svenske forsvar. Ole Madsen venter på midten, men rykkende ind fra højre fløj møder Carl Berthelsen bolden på kanten af straffesparksfeltet. Den svenske venstre back Lennart Wing går til ham, men kan ikke nå op til bolden. Bertelsen header hårdt og bolden går over og går ind i det modsatte hjørne af nettet.

Billede i 2 tempi i Årets Bedste Fodboldkampe 1962, side 78 og Landshold med Mål i, side 90

31. min - Ole Madsen (1-2) scorer efter hjørnespark. Carl Bertelsen header et hjørnespark fra højre side af det svenske forsvar mod mål. To meter fra målstregen opsnapper Madsen bolden. I en lynhurtig bevægelse tæmmer han bolden med venstre knæ og knalder til med højre fod. Bolden ryger ind ved højre målstolpe med et brag. Hverken målmand eller backen plantet ved målstolpen når at reagere.

Billede i 2 tempi i Fodboldåret 62, side 38 og 39.

Det fremgår af Fodbold Jul 1962, at kampen blev vist i Danmarks Radio (DR).

 

Lørdag den 27. oktober 1962: Danmark B-Sverige B 3-1 (-)

Aalborg

 

Lørdag den 27. oktober 1962: Danmark U-Sverige U 2-2 (2-0)

Horsens

 

Lørdag den 8. december 1962: Malta – Danmark 1-3 (1-2)

Nations Cup-kvalifikation i Valletta

Returkampen mod Malta i Nations Cup gav debut til 3 spillere og comeback til Tommy Troelsen, der havde fundet formen igen i Vejle Boldklub. Mesterholdet Esbjerg fB var repræsenteret med ikke mindre end 7 spillere.

Kampen blev spillet på en hård sandbane. Malteserne, der skulle vinde for at komme videre i turneringen, startede friskt med at udfordre de danske backs, men efter et kvarter satte Ole Madsen skik på kampen med et dansk mål. Malteserne fik udlignet på et fladt skud af Josie Urpani, men kort før pausen kom Danmark foran igen.

Straks i begyndelsen af 2. halvleg afgjorde det danske hold kampen med en heldig scoring.

13. min - Ole Madsen (0-1) skaber ro i spillet. Carl Bertelsen afleverer fra højre side af banen bolden til Ole Madsen, det står midt for mål. Han tæmmer først bolden og skubber den derefter på tværs forbi den maltesiske centerhalf, der er gået frem i en tackling. Bolden drøner kort efter ind i det fjerneste målhjørne.

42. min - Carl Emil Christiansen (1-2) laver flot debutantmål. Debutanten modtager inde på midten bolden fra Carl Bertelsen. Den maltesiske centerhalf er kommet for langt væk fra Esbjerg-forwarden. Med et hurtigt træk går Christiansen forbi centerhalfen og scorer sikkert med et strålende venstrebens-skud. 

48. min - Carl Bertelsen (1-3) afgør kampen. Helt fri foran det maltesiske mål scorer Bertelsen efter en ripost på et skud, der er sendt ind fra højre side af Ole Madsen. Bolden er forinden prellet af på den maltesiske centerhalf Joe Cini. Angrebet er startet af Tommy Troelsen.

Onsdag den 12. december 1962: Tyrkiet – Danmark 1-1 (1-1)

Venskabskamp i Istanbul

De samme elleve spillere som mod Malta stillede op foran 18.000 tilskuere i Istanbul. Tyrkerne var favoritter.

Kampen skulle vise, om et landshold med en fast stamme af Esbjerg-spillere kunne være rygraden på det mandskab, der skulle kvalificere Danmark til OL 1964.

Tyrkerne spillede brutalt i mudderet, og danskerne blev knoklet ned. Ole Madsen udlignede for Danmark og stod derved for mindst ét mål i alle årets landskampe. De forslåede danskere åndede lettet op, da kampen var færdig. Danskerne havde blot 4-5 skud på mål i løbet af kampen.

09. min - Ole Madsen (1-1) opfanger en dårlig tyrkisk aflevering midt på banen og tordner mod målet. På vejen løfter han først bolden over centerhalfen. Da målmanden kommer ud imod ham for at dække målet, triller Madsen roligt bolden forbi ham, så den går ind ved den fjerneste målstang. 

 

Afslutningen på landskampsåret 1962

Den nye rigstræner Poul Petersen fik en god start. Hans hold lavede i løbet af årets 9 landskampe ikke mindre end 32 mål. Storsejrene over Norge og Finland kunne dog ikke kompensere for det klare nederlag til arvefjenden Sverige.

Landsholdet bragte sig gennem en samlet sejr over Malta også sikkert videre i kvalifikationen til Nations Cup, den tids EM-turnering.

For mange danskere vil 1962 blive husket for året, hvor Danmarks Radio regelmæssigt begyndte at transmittere landskampene fra Københavns Idrætspark.

I begyndelsen af maj 1962 indgik DBU og DR et aftale om, at monopolvirksomheden fik ret til at transmittere de fire hjemmekampe mod Norge, Malta, Curacao og Holland. Prisen for rettighederne var beskedne 260.000 kr. eller 65.000 kr. pr kamp. Det blev i visse dagblade karakteriseret som et røverkøb. Endvidere fik DR adgang til at transmittere udekampene mod Østtyskland og Sverige, såfremt opgørene blev produceret af de nationale TV-selskaber. Begge kampene blev transmitteret i dansk fjernsyn.

Erfaringerne fra Sverige var bestemt ikke gode. Kampen i april mellem Sverige og Sovjetunionen var blevet afviklet for gabende tomme tilskuere, fordi kampen blev vist i SVR. De svenske fodboldforbund oplyste over for DBU ved et fællesnordisk topmøde, at TV-tranmissionen var hovedårsagen til tilskuerfiaskoen. Selv om DBU var advaret om aftalen var unionen dog interesseret i at understøtte, at de fodboldbegejstrede danskere uden for hovedstadsområdet fik lejlighed til at opleve landskampstemningen. På den måde var det målsætningen, at de glade TV-seere kunne lokkes til de hyggelige stadions i provinsen for at se divisionsfodbold i weekenderne.

Det var med betænkelige miner, at DBU indgik aftalen med DR. Aftalen var også alene gældende for et år.

Ole Madsen årets spiller

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.06 | 22:15

Søger program fra den 15/5 1959 Cardiff - Brønshøj Boldklub

...
28.05 | 11:14

Hi,I'm hungarian and i'm big fan Landsholdet.I collect the teamcard DBU 1982-1998.I search the teamcards.My e-mail: be.zsolt71@gmail.com
Thanks in advance.Zsolt

...
07.03 | 17:40

Prøv www.soccershopen.dk. Kontakt der Torben Klarskov.

...
07.03 | 16:27

Hej. Nogen som ved hvor man sælger / køber gamle kampprogrammer / fodbold. Har en del fra 70/80 erne bl.a. FA Cup finaler, Leeds programmer etc ...

...
Du kan lide denne side